Felfüggesztette az ukrán YanAir légitársaság légi üzemeltetői engedélyét (AOC) az ukrán légügyi hatóság június 7-e péntektől, ezért a légitársaság kénytelen volt leállítani összes járatát és a más légitársaságok számára bérbe adott gépei sem teljesíthetnek járatokat. A légitársaság egyik gépe a napokban Budapestről is teljesített charterjáratokat.

Az ukrán légügyi hatóság a ch-aviation információi szerint azzal indokolta a döntést, hogy mélyreható vizsgálatokat folytattak a légitársaságnál, amelynek során több biztonsági probléma is felmerült, köztük néhányat kritikusnak minősítettek.

A jogszabályoknak megfelelően a légitársaság AOC-je akkor állítható vissza, ha a hatóság által megjelölt problémákat a cég orvosolja, valamint ha a megfelelő szintű biztonságot egy újabb auditot követően a hatóság igazolja.

A YanAir az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy várakozásaik szerint az AOC visszaállítására a közeljövőben sor kerül, a szerződéses kötelezettségeiket addig is partner légitársaságok repülőgépeinek bérlésével igyekeznek teljesíteni.

A légitársaság egyik repülőgépe a bécsi repülőtéren. (Fotó: AIRportal.hu)

A YanAir ukrán légitársaság a gépeit személyzettel, karbantartással, biztosítással, úgynevezett ACMI, vagy más néven wet-lease konstrukcióban adja bérbe más légitársaságok részére, valamint charter járatokat is teljesít. A cég flottájában két Boeing 737-300, három Boeing 737-400 és egy Airbus A321-100 teljesít szolgálatot, utóbbi májusban repült utoljára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A YanAir egyik Boeing 737-400-as repülőgépe a cseh Travel Service/Smartwings számára június 1-jén teljesített charterjáratokat Budapestről is.

A cseh Smartwings a nyári időszakban sorozatos gépbérlésre kényszerül a Boeing 737 MAX típus globális repülési tilalma miatt, ezért számos budapesti járatukat a YanAirhez hasonló, wet-lease konstrukciójú bérbeadásra szakosodott cégek gépei teljesítik.