A koronavírus-járvány következményeihez igazodva a Swiss International Air Lines is átalakul: 15 százalékkal kevesebb repülőgépet üzemeltet majd, és közel kétezer embert bocsát el.

A Lufthansa-csoport taglégitársaságának közleménye szerint egy évvel a járvány kitörése után is rendkívül visszafogott a kereslet a légiközlekedés iránt, az eddig megvalósított költségcsökkentő intézkedések ellenére elkerülhetetlenné vált a vállalat jelentős átalakítása.

Középtávon a Swiss átlagosan 20 százalékos keresletcsökkenéssel számol, a reaCH elnevezésű reorganizációs programmal ehhez próbálják igazítani a cég méretét és a költségszintjét is.

Fotó: AIRportal.hu

A cél 500 millió frank kiadáscsökkentés, az állami hitel mihamarabbi visszafizetése, a fenntartható fejlődés biztosítása és a versenyképesség megőrzése.

Ennek érdekében a most 90 repülőgépből álló flotta 15 százalékkal csökken majd, ide értendő a wet-lease alapon szolgáltatást nyújtó, Budapestre is gyakran közlekedő Helvetic Airways gépparkja is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A keskenytörzsűek száma 69-ről 59-re csökken, főként Airbus A320-as családba tartozó gépeket vonnak ki, a szélestörzsűek száma 31-ről 26-ra változik, Airbus A340-esek távozásával.

Forrás: Swiss

Utóbbi azért sem meglepő, mert a Lufthansa-csoport már korábban jelezte, hogy kivonja flottájából a négyhajtóműves típust, helyette Boeing 787 Dreamlinerek és 777-esek, valamint Airbus A350-esek érkeznek a csoporthoz.

Ezzel párhuzamosan 2021 végére ezer fővel csökken majd a munkavállalók száma, de további 780 dolgozónak mondhatnak fel, ezek között van 200 földi kiszolgáló, 60 karbantartó, 400 légiutas-kísérő és 120 pilóta.

A létszámcsökkentés után a társaságnál 2019-hez képest 20 százalékkal kevesebben fognak dolgozni. A vállalat már megkezdte a tárgyalást a szakszervezetekkel az átalakításról, megegyezés júniusban várható.

A Swiss közleményében hangsúlyozta, hogy a turisták igényeinek kiszolgálása mellett továbbra is fontosak maradnak a prémium utasok, ezért megtartják a zürichi gyűjtő-elosztó központot és az első osztály is elérhető marad az összes hosszútávú járaton.

A fenntartható fejlődés érdekében a Swiss tovább folytatja a flotta modernizációját és egyre nagyobb arányban használ majd fenntartható forrásból származó kerozint.