Folytatódnak a konzultációk Kijev és Teherán között arról, hogy adják át ukrán szakértőknek az Iránban lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, de a tárgyalások „nehezek és feszültek” – közölte vasárnap Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

„Az információhiány, a témával kapcsolatos manipulációk, a nem ellenőrzött információk terjesztése jelentősen bonyolítja a tárgyalási folyamatot, és negatívan befolyásolhatja annak hatékonyságát” – figyelmeztetett a tisztségviselő a védelmi tanács sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott, MTI által szemlézett közleményében.

Felszólította az ukrán és a külföldi sajtót, hogy kiegyensúlyozott és felelősségteljes álláspontot alakítson ki a szerencsétlenül járt Boeing 737-es repülési adatrögzítőjét (flight data recorder – FDR) és a pilótafülkében zajló kommunikációt és hangjelzéseket rögzítő (cockpit voice recorder – CVR) berendezéseinek Ukrajnába szállítása kérdésében.

„Nyomatékosan felszólítom a médiát, hogy a fekete dobozok visszaszolgáltatásának kérdésében az ukrán szervek hivatalos információit használja fel, amelyeket a hatóságok az iráni oldallal elért megállapodásoktól függően fognak a rendelkezésükre bocsátani” – fogalmazott Danyilov.

Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója vasárnap kijelentette, hogy
a korábbi hírekkel ellentétben Irán egyelőre nem adja át Ukrajnának a feketedobozokat, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Ha nem sikerül, további lehetőségként felmerül még Ukrajna és Franciaország, de eddig még nem született döntés arról, hogy más országba küldjük őket” – tette hozzá az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.

Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át a feketedobozokat, jelezve, hogy Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amely képes megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket.

Az UIA ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete. Két utas volt még ukrán állampolgárságú,többiek hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán több napi tagadás után január 11-én végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.