A dortmundi reptér egyik dolgozója elfelejtette behúzni a kéziféket a furgonján, amikor kiszállt belőle, a jármű pedig egyenesen az Angela Merkelt szállítani készülő kormánygépnek gurult.

Május 13-án, vasárnap délután a repteret üzemeltető cég egyik munkatársa állt meg a német kancellárt szállítására előkészített Bombardier Global 5000-es kormánygépe közelében, hogy okostelefonjával képet készítsen róla.

Az autóból kiszálláskor azonban nem húzta be a kéziféket, a jármű ezért tovább gurult, és nekiütközött a Német Légierő (Luftwaffe) 14+02-es oldalszámú gépének.

Egyes szemtanúk szerint munkatársuk annyira izgatott volt a légierő gépe láttán, hogy vezetés közben szabályosan kiugrott a piros Renault furgonból, hogy elkészítse a képet – számolt be a Der Spiegel.

Az incidensben senki nem sérült meg, a gépben keletkezett anyagi kár felmérése folyamatban van, annyi azonban biztos, hogy egy ideig nem emelkedhet a levegőbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett, mivel tartalék repülő ebben az esetben sem állt rendelkezésre, Angela Merkelnek a 45 percesre tervezett repülőút helyett jóval körülményesebben, helikopterrel kellett visszatérnie Dortmundból Berlinbe.

A mostani eset, valamint egy másik Global 5000-es karbantartás utáni első repülése alatt történt áprilisi baleset miatt a Luftwaffénak jelenleg csak két ilyen típusú, üzemképes gépe maradt egyelőre.

Sorozatos incidensek a „Fehér Flotta” körül

Mint arról az AIRportal.hu is többször beszámolt, az elmúlt időszakban különböző incidensek sokasága nehezítette a német állami vezetőket szállító repülőgépek üzemeltetőinek és utasainak életét.

A Global 5000-esek ezeknek a hibáknak csak a kisebb részéért felelősek, ugyanakkor az egyik példány Gerd Müller nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter alatt hibásodott meg afrikai körútja során, ami jelentős fennakadásokat okozott.

Április közepén pedig a 14+01-es számú példánynak a berlini karbantartása után kellett volna visszatérnie kölni bázisára, a személyzet azonban nem sokkal a felszállás után súlyos műszaki meghibásodás miatt visszafordult a német fővárosba.

A kényszerleszállás során a gépben jelentős anyagi kár keletkezett, és azóta sem térhetett vissza az aktív szolgálatba, az ügyben pedig vizsgálat is indult.

Nem teljesítenek jól a flotta zászlóshajóinak számító, idősödő Airbus A340-300-asok sem, először Merkel késett el miattuk a decemberi G20-as csúcstalálkozóról, majd január végén Frank-Walter Steinmeier államfő ragadt egy kis időre Etiópiában.

Emiatt Ursula von der Leyen védemi miniszter kijelentette, le kell cserélni a kiörgedett A340-eseket, a beszerzést pedig rohamtempóban lebonyolítva már 2020-ban szolgálatba állhatnak a váltást jelentő A350-esek.