A futópályák, gurulóutak, valamint a műszaki előtér szükséges éves tervezett karbantartási munkálatait – több helyi lakos kérésével összhangban – az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt, a minimálisra csökkent forgalom mellett végzi el a repülőtér üzemeltetője. A húsvéti ünnepek alatt a tavalyi 190 ezer utas helyett idén mindössze 1283 fordult meg a repülőtéren.

A Budapest Airport a lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja: a járvány következtében lecsökkent forgalom időszakát fejlesztésekre, illetve olyan karbantartási és felújítási munkákra fordítja, amelyek kivitelezése a normál utasforgalom mellett nehézségekbe ütközne.

A különböző festési, burkolási és felújítási munkák a repülésbiztonság növelését, valamint – a forgalom újbóli megindulását követően – az utasélmény és a kényelem fokozását szolgálják.

A forgalommentes időszakban zajlik a gurulóút-részek cseréje, a betontáblák közötti fuga javítása és a vízelvezető lefolyók, illetve fényvető tornyok áthelyezése is, aminek köszönhetően a gurulóutak és a szélestörzsű repülőgépek állóhelyei biztonságosabbá válnak.

A 2A terminál légi oldali buszos kapuinak várakozó területe is megújul és kényelmesebbé válik, az új, akadálymentes burkolat kialakítását követően. A következő hetekben a terminálépületben és a terminál földi oldalán festési munkálatok kezdődnek, amelyben a BUD-csoport munkavállalói is részt vesznek, illetve a terminálépületben több helyszínen megújul a padlóburkolat is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A felújítási projektek mellett a repülőtér műszaki és informatikai szakemberei egy sor fontos tesztet, működési próbát elvégeznek a következő hetekben, mellyel a repülőtér biztonságos üzemeléshez elengedhetetlen rendszerek működését ellenőrzik.

Újra üzemel az egyes futópálya, a kettes felújításáról később dönt az üzemeltető

(Forrás: Budapest Airport)

A Budapest Airport az I. futópálya karbantartási munkálatait március 23-án kezdte meg, és a lecsökkent forgalomra való tekintettel úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett többszakaszos munkavégzés helyett egy ütemben hajtja végre a teljes karbantartást.

A munkálatok április második hetére befejeződtek, az I. futópálya azóta újra üzemel.

A pályazár normál üzemelés mellett a megszokottnál jobban érintette volna a repülőtér szomszédságában fekvő települések lakosságát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a forgalom visszaesése miatt a pályazárás csak egészen minimális hatást gyakorolt a környező települések érintett lakóközösségeinek mindennapi életére.

A II. futópályát érintő felújítási munkálatok szervezése szintén folyamatban van, azonban a járványra való tekintettel a repülőtér üzemeltetője nem csak saját munkatársai, de a bevont vállalkozások munkatársai iránt is felelősséggel tartozik. Mivel az egészségünk megőrzése mindennél fontosabb, így a kettes futópályán elvégzendő munkálatok megkezdéséről a Budapest Airport későbbi időpontban dönt.

Húsvéti forgalom: 190 ezer utas helyett 1283

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér április elejére utasforgalmának mintegy 99,3%-át elvesztette. A korábbi gépmozgások, tehát a fel- és leszállások száma átlagosan 320 volt naponta, jelenleg csupán 35, amelyből csak néhány repülőgép utasszállító.

Tavaly áprilisban az átlagos napi utasszám (induló és érkező) 44 000 volt, idén mindössze 275.

A húsvéti időszak a korábbi években rendre nagyon népszerű volt a turisták körében, 2019-ben a 4 napos hosszú hétvégén 1311 fel- és leszálló repülőgépet kezelt a repülőtér, összesen majdnem 190 ezer utassal.

Idén a húsvéti ünnepek alatt, április 10. és 13. között csupán 1283 utas fordult meg a repülőtéren. Sajnos ez a tavasz valóban fekete tavaszként vonul majd be a repülés történetébe – olvasható a közleményben.

Forrás: Budapest Airport