Kétgépesre bővül a debreceni Wizz Air bázis, az új Airbus A320-as az év végén érkezik meg és ezzel együtt 7 új útvonalat nyit a Wizz Air Debrecenből – jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója.

A Wizz egyik legújabb, HA-LYX lajstromjelű Airbus A320-asa (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A magyar hátterű diszkont légitársaság Barcelonába, Bázelbe, Doncaster/Sheffieldre, Dortmunba, Lárnakára, Máltára és Palma de Mallorcára is indít új útvonalakat Debrecenből.

Barcelonába, Sheffieldre, Bázelbe és Dortmundba a gép megérkezezésével, december 15-ével indulnak a járatok, a többi, tengerparti célállomásra március végével nyílnak meg az útvonalak.

A Wizz Air emellett a járatok sikeressége miatt Párizs-Beauvais-ba, illetve Tel Avivba is növeli a frekvenciát. A járatnyitással 14 úticél válik elérhetővé 11 országban Debrecenből.

Az új útvonalak Debrecenből. (Forrás: Wizz Air)

Váradi József azt emelte ki, hogy a debreceni repülőtér jó helyzetbe került azzal, hogy a Ryanair teljesen felszámolta a nagyváradi üzemelését. Debrecen ezzel olyan pályára került, amellyel a régió fejlődését is jelentősen tudja befolyásolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Wizz Air idei fejlődésével kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, 17 hét alatt 21 gépet vesznek át, 70 új útvonalat és 700 új járatot indítanak. Magyarországon az év eddigi részében 1,4 millió utast szállítottak, piaci részesedésük 32 százalék.

Az éves gördülő utasforgalom a hálózaton áprilisra meghaladta a 30 milliót, ez 20 százalékos forgalombővülésnek felel meg. Jelenleg 96 gép van a flottában, amelyekkel 44 ország 141 célállomására repülnek 600 útvonalon, ez most a legkiterjedtebb járathálózat Európában a vezérigazgató elmondása szerint.

Papp László, Debrecen polgármestere a budapesti bejelentésen azt hangsúlyozta, hogy 2012-ben, az első Wizz Air járat indulásakor még 47 ezer utasa volt a repülőtérnek, 2017-ben pedig már 318 ezren fordultak meg a légikikötőben. Szerinte a mostani bejelentéssel 600 ezer fölő is emelkedhet majd az utasforgalom 2019 végére.

Fotó: AIRportal.hu

Az AIRportal.hu kérdésére válaszolva Váradi József a lutoni repülőtéren tervezett sztrájkkal kapcsolatban elmondta, folyamatosan tárgyalnak a repülőtérrel és próbálnak felkészülni a helyzetre, de azt ma még pontosan nem tudni, hogy mekkora hatásai lesznek a sztrájknak. Az azonban biztos, hogy járatkéséseket, esetleg járattörléseket okoz majd a Wizz Air hálózatában a repülőtéri személyzet sztrájkja.