Pénzügyileg jó évet zárt az Airbus 2018-ban, mivel a gépátadások számát sikerült növelni, a bevételek és szépen alakultak, az adózott eredmény 30 százalékkal nőtt a 2017-es évihez képest.

Az európai repülőgépgyártó honlapján közzétett eredmény-kimutatás szerint a társaság 63,7 milliárd euró bevételre tett szert, 8 százalékkal többre, mint egy évvel korábban. A költségek alakulásáról nem közöltek adatot, de beszédes, hogy az üzemi eredmény 83 százalékkal javult és 5 milliárd eurót tett ki.

Az adózás és a pénzügyi ügyletek eredményei után az Airbus-csoport a 2018-as évet 3 milliárd euró adózott nyereséggel zárta, ez 30 százalékkal haladja meg a 2017 végén jelentett értéket.

Forrás: Airbus

A szegmensek közül a kereskedelmi gépeket gyártó részlet érte el a legnagyobb növekedést az üzemi eredményben, 90 százalékot javult a szektor teljesítménye, de nem panaszkodhatnak az Airbus Helicopters 48, és a védelmi szektor 46 százalékos eredményjavulása miatt sem.

A pénzügyi év végén az Airbusnak 7577 kereskedelmi gépre volt megrendelése, 4 százalékkal többre, mint egy évvel korábban, ennek listaáron számolt piaci értéke 411 milliárd euró. Az Airbus Helicopters 717 forgószárnyast tudhat a rendelések között 15 milliárd euró értékben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az európai gyártó tavaly 800 repülőgépet adott át üzemeltetésre, ezzel éppen elérte a saját maga által kitűzött célt.

Forrás: Airbus

Ezt most még feljebb tették, és erre az évre 880-890 gépet szeretnének átadni.

Összességében azonban felemásra sikerült az év, mivel pénzügyileg jó pozícióban van a társaság, de el kellett engedni az A380-as gyártását, amely az anyagi káron túl presztízsveszteséget is okozott a gyártónak.