A lengyel nemzeti légitársaságnak tíz, a most megvett Condornak húsz nagy hatótávú repülőgépet szerezne be a tulajdonos lengyel állami holding, a PGL. A német szabadidős légitársaság megjelenhet Magyarországon is a cégvezető közlése szerint.

Miután bejelentették, hogy a LOT-ot is tulajdonló lengyel állami PGL holding megveszi a Thomas Cook csődje miatt bajba jutott német Condor légitársaságot, kiderült, hogy nagy fejlesztések várhatók. A Flightglobal és az Aero.de szerint a LOT és a PGL vezetője, Rafal Milczarski sajtótájékoztatón beszélt erről a bejelentéskor.

A LOT újabb 10, a Condor pedig az öregedő 767-esei leváltására legalább 20 nagy hatótávolságú repülőgépet kaphat a következő két-három évben, ezek Boeing- vagy Airbus-gyártmányok is lehetnek.

Fotó: AIRportal.hu

Milczarski ugyanis elárulta, hogy az amerikai és az európai repülőgépgyártó kínálatát is megvizsgálják, de részleteket nem közölt. A lengyel cég a további növekedés érdekében kaphat még több repülőgépet, a Condor pedig azért, mert átlagosan már több mint 24 éves a 16 darab 767-300ER típusú gépe, amelyekhez az adatbázisok szerint még egy öreg példány csatlakozik hamarosan.

Többféle váltótípus is szóba jöhet: a német cég keskenytörzsű flottájában régebbi generációs A320-asok és A321-esek vannak, így a nagy hatótávolságú, keskeny törzsű A321XLR, vagy a széles törzsű A330-as és akár A350-es is logikus lehet a fiatalításra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor a LOT-nál már bejáratott Boeing 787-esek miatt a Condor 767-esei helyére a Dreamliner szintén megalapozott döntés lehet, hiszen így a személyzet képzése, a gépek karbantartása közösen megoldható. Milczarski a német cég szintén koros 757-300-asairól nem ejtett szót.

Fotó: AIRportal.hu

A szakember azt is elmondta: amellett, hogy megőrzik a Condor-márkát, elbocsátásokat sem terveznek, „mindenkire szükség lesz”, hiszen erősíteni szeretnék a szabadidős utakra specializálódott légitársaságot.

A stratégia részeként a cégvezér közlése szerint Lengyelországban és Magyarországon is megjelenhet a Condor.

Milczarski arról is beszélt, hogy nagy terveik vannak mind a német, mind a lengyel légitársaságnál, de szem előtt tartják a nyereségességet és azt, hogy megalapozott legyen a fejlesztés.