Rekordvolumenű, 123 polgári célú helikopter vásárlásáról szóló szerződést írt alá három, különböző kínai tartományokat képviselő ügyféllel az Airbus csoporthoz tartozó Airbus Helicopters, korábbi nevén Eurocopter. Az aláírást Angela Merkel német kancellár Li Keqiang kínai miniszterelnöknél tett hivatalos látogatására időzítették.

Az ünnepélyes aláírási ceremónia Kínában. (Fotó: Airbus Helicopters) | © AIRportal.hu

Az ünnepélyes aláírási ceremónia Kínában. (Fotó: Airbus Helicopters)

A járműveket általános, többcélú repülési feladatok végrehajtására használják majd, így például közműszolgáltatók üzemeltetésére, légi kirándulásokra, személyszállításra, üzleti utak lebonyolítására, sürgősségi betegellátásra, felderítő és mentő feladatok végrehajtására vetik majd be őket.

A három szerződést a Fujian Xinmei General Aviation Co. (GAC), a Guangdong, a Baiyun GAC és a Yunnan Fengxiang GAC vállalatokkal kötötte meg a helikoptergyártó. A 123 gépből álló flotta-megrendelés főként könnyű, egymotoros, az Ecureuil termékcsaládba tartozó, és a könnyű, kétmotoros EC135 helikopterekre vonatkozik.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az üzemeltetők az Airbus Helicopterst választották partnernek a kínai légiközlekedés általános megújításához, amely egyértelműen az ország érdekeit szolgálja” – mondta az Airbus Helicopters vezérigazgatója, Guillaume Faury. “Nyilvánvaló, hogy az alacsony magasságú légtérről szóló kínai szabályozás enyhítése megnyitotta az utat az ország gyorsan fejlődő helikopter piaca előtt arra, hogy kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Fujian Xinmei GAC öt darab AS350 B3e típusú helikoptert rendelt, amelyeket még ebben az évben le is szállítanak. A 2012-ben vásárolt AS350 B3e gépekkel együtt a Xinmei lesz ennek a típusnak az egyik legnagyobb kínai üzemeltetője. A cég, amelynek a fő tevékenységi körébe mezőgazdasági és közműszolgáltatói igények kiszolgálása tartozik, további 50 darab helikopter vásárlására kötelezte el magát, amelyeket az elkövetkező hat évben szállítanak majd le. A megrendelés könnyű, egymotoros és kétmotoros helikopterekre vonatkozik.

A Guangdong Baiyun GAC 50 darab Ecureuil és EC135-ös helikoptert rendelt meg. Az Ecureuil családba tartozó, egy darab EC130 T2 gépet még ebben az évben leszállít az Airbus Helicopters; az első három EC135 T2e 2015 áprilisában érkezik. A többi helikoptert az elkövetkező öt éven belül szállítják le, mivel a Baiyun az általános üzleti célú helikopter közlekedésben kívánja erősíteni pozícióit, különösen a viszonylag újnak számító helikoptereres, orvosi mentő szolgáltatások (HEMS), a felderítő és mentő, illetve a vállalati légi szállítás területén.

EC135 T2 (Fotó: Airbus Helicopters) | © AIRportal.hu

EC135 T2 (Fotó: Airbus Helicopters)


Végezetül, a Yunnan Fengxiang GAC – a piacon újnak számító légi jármű üzemeltető, amely a közműszolgáltatók üzleti tevékenységének támogatására és fejlesztésére összpontosította befektetéseit – 18 darab AS350 B3e típusú helikoptert rendelt meg kiegészítve a már meglévő két AS350 B3e gépből álló flottáját. Az első négy helikoptert ebben az évben tervezik leszállítani. A maradék 14 gép a következő két évben érkezik. A Fengxiang a jövőben szeretné kiszélesíteni légi szolgáltatásai körét, például a légi turizmus, az üzleti repülés és akár a HEMS területén.

“Az Ecureuil család gépei és az EC135 a világ legnépszerűbb könnyű helikopterei – mondta az Airbus Helicopters Kína elnöke, Norbert Ducrot. “A ma aláírt megállapodások azt mutatják, hogy a kínai vevők helyes döntést hoztak a helikopter típusának megválasztásával, hiszen már most ezek teszik ki a kínai helikopter piac 60 százalékát.”

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!