2016. július 1-től repülőtéri illetéket kell fizetnie minden induló és átszálló utasnak a Dubai Nemzetközi Repülőtéren.

Forrás: Emirates | © AIRportal.hu

Forrás: Emirates

Első olvasatra ez nem tűnhet nagy meglepetésnek, de a sorok mögé tekintve néhány érdekességre deríthetünk fényt.

Érdemes kiemelni a tényt, hogy az Öböl-menti térségben, Európával vagy a Távol-Kelettel szemben, egészen eddig szinte ismeretlen fogalom volt a reptéri illeték.

További szokatlan lépés, hogy az átszálló utasoknak is az induló utasokra kivetett illetékkel megegyező díjat kell megfizetniük a repülőtér használatáért.

Az illeték a július 1. után vásárolt repülőjegyek árához adódik hozzá, azzal együtt kell majd megfizetni, mértéke 9,5 dollár környékén (35 dirham) alakul.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár az utasok nagy része valószínűleg nem fogja észre venni a repülőjegyek árába beépített 10 dollár alatti többletköltséget, tekintve hogy a repülőtér bonyolítja a világ legnagyobb nemzetközi utasforgalmát és mintegy 86 millió utasra számít 2016-ban, a döntésnek köszönhetően az emírek kasszájába befolyó összeg már szabad szemmel is jól látható lesz. Ezt az ígéretek szerint visszaforgatják a repülőtér fejlesztésébe.

Óriás beruházások, de szükség is van rájuk

D Terminál első érkezője (Forrás: Dubai Airport) | © AIRportal.hu

D Terminál első érkezője (Forrás: Dubai Airport)

A fejlesztésekkel pedig nem fukarkodnak, hiszen 2016. február 24-én megnyitotta kapuit a D Terminál, mely 1,2 milliárd dolláros befektetést követően 75-ről 90 millió főre növelte a légikikötő éves kapacitását.

Ennek átadására már égető szükség volt, hiszen az elmúlt fél évtized utasforgalmi statisztikái töretlen felívelésről tanúskodnak, 2015-ben is már 78 millió utas használta a repteret, idén pedig 86 millió utast várnak a Dubai Nemzetközi Repülőtéren.

Dubai Nemzetközi Repülőtér, D Terminál

Az új épület 150000 négyzetméteren terül el ahol szinte minden igényt kielégítő, 175 üzletet magába foglaló soron minden luxusmárka képviselteti magát.

A D Terminált 18 millió utas kiszolgálására tervezték és 21 ponton csatlakozhatnak hozzá légijárművek, ezek közül négy akár Airbus A380 vagy Boeing 747 fogadására is alkalmas.

A kényelemről 8399 szék gondoskodik, a 32 kapu mindegyike 10 percnyi sétával elérhető a központi átriumból.