Hatezer dolgozója elbocsátását és további 15 ezer kényszerszabadságon tartását jelentette be a Qantas, miután arra számítanak, hogy még legalább egy évig nem repülhetnek hosszútávú járatokat. A Boeing 747-eseket azonnali hatállyal kivonták a flottából, az A380-asok határozatlan időre letárolva maradnak.

Honlapján közölte a Qantas, hogy legalább 6 ezer embert kénytelen elküldeni, 15 ezer, főként a nemzetközi járatok üzemeltetésében résztvevő munkatársát pedig kényszerszabadságon tartja.

A múlt héten az ausztrál kereskedelmi miniszter már jelezte, jövő évnél korábban nem valószínű, hogy kinyitják a határokat, a Qantas most ennél is borúlátóbb.

Úgy terveznek, hogy 2021 közepe előtt egyetlen hosszútávú, nemzetközi járatot sem tudnak elindítani, ezért a Boeing 747-eseket azonnali hatállyal kivonták, az Airbus A380-asok pedig határozatlan időre letárolva maradnak.

A Qantas Boeing 747-400-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A járvány előtt hat 747-es és tizenkét A380-as szolgált a légitársaságnál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qantas emellett költségcsökkentő programot indít, amellyel három év alatt 15 milliárd ausztrál dollárral csökkentik a társaság kiadásait. Ennek részeként legfeljebb száz repülőgépük egy évig még letárolva marad, és több a lízingszerződés kifutásával már nem is tér vissza a Qantashoz. Így kevesebb pénzt adnak ki kerozinra, struktúraváltással és átszervezéssel pedig évente további 1 milliárd dollárt tudnak majd megspórolni.

A már megrendelt Airbus A321-esek és Boeing 787-9-esek átvételét a társaság elhalasztotta, de az átvétel új időpontját nem közölték.

A légitársaság egyelőre nem fordult az ausztrál kormányhoz segítségért, és a rövidtávú tervek között sem szerepel ilyen lépés. Az igazgatóság egyelőre arról határozott, hogy kötvénykibocsátással 1,9 milliárd dollár plusz tőkét akarnak bevonni, amelyet a reorganizációra fognak költeni.