Októberben 1.052.359 utas fordult meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez az előző év azonos hónapjához képest 12,1%-os növekedést jelent. A repülőtér éves utasforgalma – bár hivatalosan közölt adat nem áll rendelkezésre – már november közepén átlépte a 10 millió főt.

A 2015-ös évben őket ünnepelték a reptér tízmilliomodik utasaként. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A 2015-ös évben őket ünnepelték a reptér tízmilliomodik utasaként. (Fotó: AIRportal.hu)

Az anna.aero adatbázisában szereplő statisztika szerint ez már a hatodik olyan hónap a budapesti repülőtér életében, amikor 1 millió fölött volt a forgalom: május óta folyamatosan áttöri az egymilliós határt az utasok száma.

Az év első tíz hónapjában 9 millió 680 ezer érkező vagy induló utas használta Ferihegyet, mely a 2015-ös év azonos időszakában regisztrált 8 millió 794 ezer utashoz képest mintegy 10%-os emelkedést jelent.

A repülőtér éves utasforgalma a múlt hét végén, vagy ezen a héten – november közepén – lépte, vagy lépi át a kerek, 10 milliós számot.
Ugyanis a 2016. január 1. és október 31. között regisztrált 9.680.497 számról körülbelül két hét kellett a repülőtérnek ahhoz, hogy a novemberi forgalomnak megfelelő, napi 20-25 ezer közötti utassal számolva megugorja a kerek 10 milliós utasszámot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 10 millió utas elérését a tavalyi évben 2015. december 10-én ünnepelte a Budapest Airport, melyet idén – számításaink szerint – csaknem egy hónappal előbb sikerült túlteljesíteni.

2015-ben a repülőtér 10.298.963 utast regisztrált, az idei évi utasszámot 11,2 millió főre várják a repülőtér üzemeltető szakemberei.

A kettes terminál madártávlatból a most épülő reptéri szálloda látványtervével. (Forrás: Budapest Airport) | © AIRportal.hu

A kettes terminál madártávlatból a most épülő reptéri szálloda látványtervével. (Forrás: Budapest Airport)


Az Anna.Aero a gépmozgások, illetve a kezelt áru mennyiségét nem közli, a Budapest Airport pedig nem frissítette az erre vonatkozó statisztikáját.

Tavaly a Budapest Airport a nyári főszezonban, júliusban, augusztusban és szeptemberben lépte át az egymilliós utasforgalmat, amely akkor is kétszámjegyű bővülést jelentett.

Amint arról beszámoltunk, az év eleje óta 11,3 százalékkal növekedett a légiáru forgalom is a budapesti repülőtéren. Ennek oroszlánrészét a cargo légitársaságok forgalma teszi ki, de ugyanilyen gyorsan növekedett az utasszállító gépek rakterében feladott ún. belly cargo is az üzemeltető közlése szerint.