Az idei év 600 ezredik utasát köszöntötte a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. A Wizz Air barcelonai járatával érkező utast Papp László, Debrecen polgármestere és Vajda János, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér igazgatója fogadta 2019. december 30-án – közölte honlapján Debrecen polgármesteri hivatala.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér december 30-án köszöntötte idei hatszázezredik utasát. A légikikötő utasforgalma október 11-ig érte el az 500 ezret, amely a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva ez 64%-os növekedésnek felel meg. Ezt követően alig 2,5 hónap alatt további 100 ezer utassal növekedett a debreceni repülőtér idei forgalma.

Papp László, Debrecen polgármestere úgy nyilatkozott: „Nagyon komoly mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, tekintettel arra, hogy a mai napon köszönthetjük a debreceni légikikötő 600 ezredik utasát 2019-ben. Ezzel pedig a légikikötő kivívta magának azt az elismertséget, hogy Magyarország második, egyben a régió első legforgalmasabb repülőtere lett. A 2012 óta tartó dinamikus utasszám-növekedés a Debreceni Nemzetközi Repülőtér folyamatos fejlődését mutatja, amely még inkább szükségessé teszi a repülőtér további infrastrukturális fejlesztését.

Hozzátette azt is: „December 23-án jelent meg az a kormánydöntés, amely arról rendelkezik, hogy a debreceni repülőtér fejlesztéséhez 3 138 730 000 forint kormányzati és önkormányzati forrásból valósulhatnak meg a további fejlesztések, melyek által biztosított a tovább növekvő utasforgalom dinamikus kiszolgálása.”

A döntés értelmében fejlesztik a reptéren az utasbiztonsági infrastruktúrát annak érdekében, hogy még gyorsabb és kényelmesebb legyen a kiszolgálás. Emellett a biztonságos működéshez szükséges feltételek javulnak a tűzoltó laktanya fejlesztésével és új tűzoltó gépjárművek beszerzésével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormány döntése után a debreceni önkormányzat és a reptér vezetése haladéktalanul megkezdi a fejlesztések előkészítését, hogy a szükséges uniós jóváhagyás után a kivitelezés elindulhasson.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér – mint a régió legfontosabb és egyben legnagyobb forgalommal rendelkező nemzetközi repülőtere – az európai hagyományokra épülő minőségi utasszállítás érdekeit tartja szem előtt. A légikikötőt üzemeltető Debrecen International Airport Kft. küldetése a repülőtér közép- és kelet-európai régióban betöltött szerepének erősítése a fejlesztések, az utaslétszám-növekedés és a kiszolgálás minőségének javítása révén. Az új menedzsment célja olyan fejlesztési lehetőségek kivitelezése, amelyek hosszútávú fejlődést jelentenek. E célok megvalósítását teszi lehetővé a nemrég megjelent kormánydöntés, miszerint kormányzati és önkormányzati forrásból valósulhatnak meg a repülőtér infrastrukturális fejlesztései.

Az úti célok számának növelése, valamint a folyamatos fejlesztések: az utasterminál átalakítása és a repülőtéri szolgáltatások bővítése nagy szerepet játszott abban, hogy 2019-ben 600 ezernél is több utast számláljon a repülőtér. Az idei évben olyan új úti célok váltak elérhetővé, mint a ciprusi Laarnaka, a spanyolországi Mallorca, valamint a máltai Valletta, melyek – a menetrend szerinti járatok mellett – mind nagyban hozzájárultak az utasforgalom növekedéséhez.

Vajda János, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte a 2019-es év legfontosabba eseményeit: a Wizz Air második bázisgépének érkezését, valamint azt, hogy a hatóságok Európa egyik legbiztonságosabb repülőterévé minősítették a Debreceni Nemzetközi Repülőteret.