Ahol van igazi hó is…

Évtizedek óta a hó és jégeltakarító járművek látványos szemléjével jelzi a Ferihegyi repülőtér, hogy készen áll az előtte álló téli időszakra. A hagyomány idén sem szakadt meg: hétfőn a Budapest Airport 36 darab, kivételesen nagy teljesítményű munkagépe vonult fel az 1-es terminál előtt. A BA „havas flottája” nagyobb mennyiségű hó eltakarítására képes, mint a legtöbb magyar megye gépparkja.

Bár a speciális járművek az év nagy részében a garázsban pihennek, ha lehull az első hó, akkor azonnali és hatékony munkájuk egy egész régió biztonságos légiközlekedését garantálja. A gépeknek 30 perc alatt kell megtisztítaniuk a két – 3010 méter, illetve 3707 méter hosszú – futópálya valamelyikét, a gurulóutakat, illetve a repülőgépek állóhelyeként szolgáló előtereket is. Szükség esetén a Budapest Airport közel két millió négyzetméter terület hó mentesítését végzi el, ez nagyjából 400 kilométer közútnak felel meg.
A gigászi feladat gigászi gépeket követel meg. A nyolc darab seprűs vontatmányok egyenként 24 méter hosszúak és hat méter szélesek. Méreteik miatt ezek a járművek közúton egyáltalán nem közlekedhetnek.

A hét darab hómaró gép óránként háromezer tonna havat képes harminc-negyven méterre elfújni. A flottához tartozik még tíz darab úgynevezett kombinált gép, ezeket a 2000-es évek elején egyenként százmillió forintért vásárolta a repülőtér-üzemeltető. A „gyűjtemény” legerősebb darabja a 736 lóerős Hómaró 4-es, amelynek ereje kevéssel marad el egy Forma-1-es gép teljesítményétől, igaz, a végsebességük és tömegük sem hasonlítható egymáshoz.

A téli időszakban a Budapest Airport jármű osztályának munkatársai és külsős szakemberek közel 200 fős csapata a nap 24 órájában várják a riasztást.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Minden időben biztosítanunk kell Ferihegy biztonságos működését. Az évi néhány havas nap miatt is szükséges fenntartani a hatalmas hó-gyilkos flottát, hiszen emberek tízezreinek utazási terveit tenné tönkre, és légitársaságok, áruszállítók szenvednének károkat, ha nem birkóznánk meg a hóval.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Világszínvonalú flottánkkal és azzal a szerencsés adottsággal, hogy két, egymással párhuzamos futópályával rendelkezünk, garantálni tudjuk, hogy Ferihegy akkor is nyitva van, amikor a régió összes repülőtere, és városa a hó fogságába esik.”

Budapest Airport
Fotó: AdamS

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!