A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség tájékoztatása szerint ha a következő hetekben tényleg elérhetővé válnak az olcsó és gyors vírustesztek, akkor ezeket mielőbb alkalmazni kellene, hogy újraindulhasson a légiközlekedés. A testület a magyar kormánnyal is felvette a kapcsolatot a karanténszabályok ügyében.

Alexandre de Juniac, a kétszáz légitársaságot tömörítő szervezet elnök-vezérigazgatója kedden egy videokonferencián beszélt arról, hogy álláspontja szerint mit kellene tenni a légiközlekedés fellendítéséért.

Mint mondta, több kutatócég is a kutatások végső fázisában jár, így októberben már elérhetővé válhatnak gyors és olcsó vírustesztek. Tájékoztatása alapján ezek antitesteket mutatnak ki, áruk darabonként 10 dollár alatt várható, de azt a kormányoknak kell eldönteniük, hogy ezt a költséget kinek kell állnia.

Az IATA az új gyorstesztek elérhetővé válása után a karantén helyett az induló reptéren történő kötelező alkalmazásukat szorgalmazza, az érkező országokban ezen tesztek eredményét pedig szükséges volna elfogadni, így kiváltható lenne a karantén, minderről tárgyalnak is a kormányokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A kötelező karantén megöli a légiközlekedést, az IATA felmérése szerint az utasok 84 százaléka nem utazik, ha esély van arra, hogy karanténba kerül, 88 százalékuk viszont hajlandó alávetni magát a tesztelésnek” – mondta a szakember.

Alexandre de Juniac emellett azt kérte a kormányoktól, hogy alkalmazzák az ENSZ repülési szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) ajánlásait.

Forrás: Budapest Airport

Az IATA eközben arról tájékoztatta az AIRportal.hu-t, hogy külön levélben kérte Magyarország kormányától a karantén eltörlését, és az Európai Bizottság által javasolt egységes uniós fellépés támogatását.

Mint arról korábban beszámoltunk, légiközlekedési és turisztikai szervezetek azt kérték Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy azonnal és személyesen járjon közben azért, hogy minden uniós tagállam bevezesse az egységes tesztelést, és feloldják a határzárat, illetve kötelező karantént.