Huszonöt utazási és turisztikai szervezet közösen fordult az Európai Bizottsághoz, a karanténszabályok eltörlését, és helyette uniós szintű szűrési eljárás bevezetését kérve.

Az AIRportal.hu-nak az Airlines 4 Europe (A4E) lobbiszervezet juttatta el az Ursula von der Leyen EB-elnöknek címzett nyílt levelet, amelyet mellettük például a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), a Polgári Légiforgalmi Szolgáltatási Szervezet (CANSO) és az Európai Turisztikai Egyesült (ETOA) is aláírt.

Ebben támogatásukról biztosítják a bizottságot az egységes eljárásrend kialakításával kapcsolatban, de aggodalmuknak is hangot adnak, mivel úgy látják, több ország sem hajlandó koordinált intézkedésekre.

Fotó: AIRportal.hu

Emiatt Ursula von der Leyen azonnali és személyes közbenjárását kérték a kormányfőknél, mert szerintük

ha nem lesz egységes fellépés, és maradnak a karanténszabályok, akkor semmi esély nem marad a válságból való kilábalásra, 27 millió ember megélhetése kerül veszélybe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Számításaik szerint ennyi ember munkahelyét támogatja a légiközlekedés és a turizmus a kontinensen. Az európai GDP 10 százalékát ez a szektor termeli, ezért az unió gazdasági fellendülése is azon múlik, hogy az utazásról milyen szabályokat hoznak.

„Nagyjából 55 százalékkal kevesebb járat indul idén, 140 milliárd euró bevételtől esnek el a légiközlekedési cégek, egyre több a frusztrált utas, itt az ideje, hogy az unió az élére álljon az utazási korlátozásokkal kapcsolatos koordinált intézkedések bevezetésének” – olvasható a nyílt levélben.

Álláspontjuk szerint a bizottságnak azonnal meg kell kezdenie a tárgyalásokat a tagállamokkal és az egészségügyi szakértőkkel a megfelelő eljárásrend kidolgozása érdekében.