Kutyával repülni nem egyszerű dolog, már csak azért sem, mert különböző légitársaságok más-más szabályokat írnak elő. Összeszedtünk néhány tippet, amiket érdemes megfogadni, ha kedvencünkkel szeretnénk utazni.

Az utóbbi időben egyre szigorúbb szabályok érvényesek azokra az utazókra, akik négylábú kedvencükkel szeretnének a repülő fedélzetére lépni. Ennek több oka is van: bizonyos kutyafajtáknál komoly kockázatot jelent a légiközlekedés, de olyan is előfordul, hogy a tulajdonosok nem tudják kordában tartani kutyáikat az út alatt, emellett a segítőállat kifejezéssel való visszaélések száma is ugrásszerűen megnőtt.

Mielőtt valaki úgy dönt, hogy kutyával száll repülőre, van néhány dolog, amit feltétlenül el kell intézni. Ilyen az állatorvosi vizsgálat, a kötelező oltások beadatása, a kutya útlevelének megszerzése, valamint a légitársaság kiválasztása.

Utas vagy áru?

Hogy hol utazhat a kutya, az többek között az állat méretétől, tömegétől, valamint a légitársaság szabályzatától függ – erről ezen az oldalon írtunk bővebben. Általánosan elmondható, hogy az utastérben sokkal nagyobb nyugalomban van: az állat nincs a gazdája nélkül több órára bezárva egy ketrecbe a csomagtérben, a poggyászok mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ettől függetlenül a csomagtérben sem esik semmi bántódása, a tévhitekkel ellentétben teljesen biztonságos számára, sem megfulladni, sem megfagyni nem fog, hiszen klimatizált területről van szó.

Bizonyos légitársaságok csak a poggyásztérben, mások csak a fedélzeten, sok társaság viszont egyáltalán nem szállít állatot, úgyhogy utazás előtt mindenképpen végig kell nézni az adott társaság szabályzatát.

A méretekre külön szabályok vonatkoznak: mind a csomagtérben, mind az utastérben szállított kutya ketrecének méreteit szigorúan be kell tartani.

Fajta és egészségi állapot

Forrás: Pixabay

Már az utazás tervezésekor érdemes beiktatni egy állatorvosi látogatást, hogy kiderüljön, semmilyen egészségügyi tényező nem akadályozza a kutya biztonságos szállítását.

Egyes fajtáknak nemhogy nem ajánlják az utazást, de a légitársaságok nem is engedik fel a repülőgépre. Ezek a rövid orrú fajták: az Amerikai Állatorvosi Szervezet szerint a legnagyobb veszélyben a si-cu, a boxer, a mopsz, a bulldog, a masztiff és a pekingi palotapincsi van.

Állatorvosra azért is szükség lehet, mert a már meglévő útlevél érvényességét a benne található veszettség elleni oltás érvényessége mutatja, azaz mindenképpen figyelni kell annak lejárati dátumát. Egyes EU-országok engedélyezik a három hónapnál fiatalabb kutyák oltás nélküli beutazását (miután ez az időpont, amikor azt kötelező beadatni), mások azonban nem.

Az úti cél

Arról is fontos jó előre tájékozódni, hogy a célországban milyen egészségügyi szabályoknak kell megfelelniük az állatnak. Van, ahol kötelező a karantén, máshol különböző oltásokat kérhetnek még indulás előtt a kutyus számára.

Természetesen a célállomáson a tökéletes szállást és közlekedési eszközt is érdemes előre lefoglalni, hiszen a hotelek nagy része nem kutyabarát, és nem minden autókölcsönző engedélyezi az állat szállítását.

Utazás előtt

Az állatorvosok azt ajánlják, hogy a kutya szabályos étrendjét érdemes betartani, ám a repülés előtt négy órával már nem szabad etetni. Emellett semmi olyasmit nem szabad neki adni, amelyet korábban nem evett, mert könnyen felkavarhatja a gyomrát.

Forrás: Pixabay

Az utazás napján a lehető legjobban le kell fárasztani a kutyát, hogy minél nagyobb részét aludja át a számára megterhelő repülőútnak.

Manapság nem feltétlenül ajánlják nyugtatók beadását az állatoknak, de az orvos tud segíteni néhány természetes készítménnyel, amennyiben úgy ítéli meg a gazdával való egyeztetés után, hogy szükség lehet erre.

Nagyon fontos, hogy a megfelelő eszközökkel készüljünk az útra. A bilétás nyakörv természetesen elengedhetetlen, ahogyan a megfelelő szállítóeszköz is. A ketrec méretén kívül az állapotára is figyelni kell: a légitársaság megtagadhatja az állat szállítását, amennyiben a ketrec rongálódott.

A szállítóeszközre érdemes a „Live Animal” matricát, illetve a gazda nevét, címét és telefonszámát felragasztani.

További hasznos tanácsokat ITT találhattok arról, hogyan érdemes kisállattal utazni.

Te utaztál már négylábú kedvenceddel? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!