A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint egyre több a balhézó utas, és az ezek miatti intézkedés, amely a járatok menetrendjét, üzemét is érinti, ezért a szervezet lépéseket sürget.

 | © AIRportal.hu

A montreáli székhelyű szervezet közleménye szerint 2015-ben 10 854 esetben kellett intézkedni fegyelmezetlen utas miatt a taglégitársaságok járatain, vagyis minden ezerkétszázötödik járatra jutott egy balhézó utas.

Ez 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban, amikor 9316 incidens történt.

Az esetek legnagyobb többségében a szóbeli inzultus és a hajózó személyzet utasításainak figyelmen kívül hagyása és egyéb antiszociális viselkedésformák jelennek meg.

Ugyanakkor elég markáns, 11 százalékos hányadot képviselnek azok az esetek, amikor fizikai agresszió is tapasztalható az utastársak, vagy a személyzet felé, de ide sorolják azokat az eseteket is, amikor az utas a repülőgépen akar elégtételt venni rongálással.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az okok között többnyire (az esetek 23 százalékában) drogos, vagy alkoholos befolyásoltság áll, ezeket a szereket az utasok többnyire még a beszállás előtt teszik magukba.

Alexandre de Juniac, az IATA frissen kinevezett vezérigazgatója azt mondta, a nem megfelelő viselkedés egyszerűen elfogadhatatlan, mivel a balhézó kisebbség a nyugodt többség biztonságát és komfortját veszélyezteti. A romló statisztikák arra kényszerítik a szövetséget, hogy sokkal hatékonyabb elrettentő eszközöket kell alkalmazni.

A légitársaságok és a repülőterek egy 2014-ben közösen elfogadott iránymutatás szerint teszik a dolgukat ezekben az esetekben, de Alexandre de Juniac szerint ez kevés: a kormányoknak ratifikálniuk kellene a Montreal Protokolt, amely a nemzetközi jogi keretet biztosítja a fegyelmezetlen utasok kezelésével kapcsolatban. Ezt a szabályozást eddig mindössze hat állam iktatta a jogrendjébe.

Emelett az IATA is dolgozik az újabb eljárások kidolgozásán, jelenleg egy angol projektet is támogatnak, amely azt vizsgálja, hogyan lehet a túlzott alkohol- és drogfogyasztást megakadályozni a beszállás előtt.

Ilyen az, amikor bekattan a kedves utas…

Forrás: Youtube