A Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával zajlanak egyeztetések a repülőtér működésével összefüggő zajterhelésről – közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával január óta zajlanak egyeztetések a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével összefüggő zajterhelés kapcsán.

A megbeszélések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata, amelyek révén a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetőek figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.

A fővárosi repülőtéren uniós rendeletben rögzített követelmények miatt tavaly léptek életbe szigorúbb szabályok, a változások elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben.

Az új előírások nyomán a repülőtér zaja a korábbiaknál kevesebb kerületet és lakost érint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A terhelés azonban eltérően oszlik meg az egyes területek között, ezért indokolt a megvalósítható javaslatokról fővárosi szinten egyeztetni.

Frissítés: Főpolgármesteri Hivatal: a közfejlesztési tanács elé is viszik a repülőtéri zajterhelés ügyét

Tarlós István főpolgármester Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyetértésben úgy döntött, hogy a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér működésével összefüggő zajterhelés problémáját előterjesztik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában is, amelynek mindketten tagjai – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A hivatal közleményben tudatta: Palkovics László és Tarlós István folytatja és felgyorsítja a már korábban megkezdett egyeztetéseket a Liszt Ferenc-repülőtér zajszennyezésével kapcsolatos lakossági panaszok rendezése érdekében. Ezt a szakminisztérium kedden közleményében megerősítette – tették hozzá.

Közölték, Tarlós István utasítására kedden tartott széles körű egyeztetést Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamennyi érintett és civilek részvételével.