Izland szándékai szerint 2025. január 1-jén az Eurocontrol tagállamává válik, erről írt alá átmeneti megállapodást a két fél Reykjavíkban.

Izland a szervezet 42. tagja lesz, a 2025 január 1-jei belépésével átveszi a tagállamok valamennyi jogát és kötelezettségét.

A Jon Gunnar Jonsson, az izlandi közlekedési hatóság főigazgatója és Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója által megkötött megállapodás szerint Izland addig is részt vehet a szervezet feladataiban és tevékenységeiben, megfigyelőként jelen lehet a döntéshozatali és munkacsoportokban.

“Izland egyre népszerűbb célállomás Európából, csak ezen a nyáron naponta átlagosan több mint 150 járat közlekedett oda, így további integrációjuk az európai hálózatba mind operatív, mind stratégiai szempontból előnyös lesz” – emelte ki Brennan.

B-J: Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója és Jon Gunnar Jonsson, az izlandi közlekedési hatóság főigazgatója. (Forrás: Eurocontrol)

“Az Eurocontrollal évek óta létező, biztató együttműködés után, amelyben Izland előzetes megfigyelői státusszal rendelkezett, most egy fontos lépés történt. Izland földrajzi elhelyezkedése miatt a légiközlekedés és a léginavigáció létfontosságú a nemzet számára, nemcsak mint a növekedés és a jólét kulcsfontosságú gazdasági tényezője, hanem mint a határokon átnyúló közlekedés fő közlekedési módja is” – hangsúlyozta Jon Gunnar Jonsson.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A légiközlekedés területén az infrastruktúra fejlesztésének és fenntartásának legfontosabb eszköze a partnerek közötti együttműködés. A megállapodás aláírásával Izland megerősíti elhatározását, hogy az Eurocontrol tagállamává válik, valamint hogy teljes mértékben részt vesz annak tevékenységében és jövőbeli fejlődésében” – tette hozzá az izlandi közlekedési hatóság főigazgatója.