Közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjak módosításával kapcsolatban.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 52/2020. számú rendelete a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjról szóló 84/2011. NFM rendelet módosításáról 2021. január 1-jén lép hatályba.

Az útvonalhasználati egységdíj mértéke 27,60 euróról 29,96 euróra növekszik.

Ezt a díjat a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló –  járatok után fizetik a légitársaságok a lerepült távolság függvényében.

Fotó: AIRportal.hu

A közelkörzeti egységdíj mértéke 230,43 euróról 229,93 euróra csökken.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járatok, valamint a Budapest Közelkörzetben és Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben végrehajtott műszer szerinti repülési szabályoknak megfelelően működő repülések után kell megfizetni.

A légtér-igénybevételi díj késedelmes fizetése esetén felszámított késedelmi kamat mértéke 9,72%-ról 9,67%-ra módosul.

A légtér-igénybevételi díjat annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légijármű üzemben tartója volt. Ha az üzemben tartó azonossága ismeretlen, a légijármű üzemben tartójának a légijármű tulajdonosát kell tekintetni, kivéve, ha bizonyítja, hogy más volt az üzemben tartó.