Címlap Drónok, pilóta nélküli repülőeszközök, drónipar, UAV Januártól új drónhasználati szabályok léphetnek életbe Magyarországon

Januártól új drónhasználati szabályok léphetnek életbe Magyarországon

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta a drónok használatáról szóló törvényjavaslatát, amely az uniós előírások részletes szabályozása miatt szükséges. Ennek értelmében januártól regisztrálni kell a 120 gramm feletti tömegű távirányítású repülőeszközöket és pilótáikat is, valamint csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetők a drónok.

2021. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint.

A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről – adta hírül közleményében a minisztérium.

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülés-végrehajtási és üzemeltetési feltételeket rögzítő további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni az EU-ban, a koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki.

Bizonyos részletszabályok megalkotása az uniós tagállamok feladata maradt, így az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A november 10-én este a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról.

A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják egy bizonyos méret felett.

Az új előírás ugyanis bevezeti a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb maximális felszállótömegű, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A légiközlekedési törvény kapcsolódó módosítása rögzíti a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett honlappal és mobilalkalmazással összefüggő alapvető szabályokat. A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni.

A HungaroControl My Drone Space mobilapplikációjának tesztváltozatát korábban az AIRportal.hu ki is próbálta, erről szóló cikkünk itt olvasható.

A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag úgynevezett eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek.

Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott-tartózkodókról felvételt készít.

Magyarország legalább régiós szinten vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében. A drónalapú szolgáltatásokkal jelentős mértékben növelhető a vállalatok innovációs szintje, költséghatékonysága, értékteremtő, gazdaságélénkítő képessége. A technológia térnyerése számos további előnnyel jár, kedvező hatásai érezhetőek lesznek egyebek mellett a szoftverfejlesztésben, a mezőgazdasági területek gazdaságosabb fenntartásában vagy az eredményesebb kutatás-mentésben is.

Translate »