Javított működési eredményén a francia-holland Air France-KLM, de az első félévben is veszteségesen működött – derül ki a cégcsoport honlapján közzétett jelentésből.

A légitársaság árbevétele az első félévben 12 milliárd euró volt, szemben a tavaly első féléves 12,2 milliárddal, ez 1,8 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor a költségek ennél nagyobb mértékben, 3,8 százalékkal csökkentek. Ennek köszönhetően a légitársaság működési eredménye 207 millió euró veszteség volt, szemben a 2013 első féléves 448 millió euróval – az MTI híre szerint.

Az Air France-KLM az első félévben 2,5 százalékkal több utaskilométert értékesített, járatainak átlagos töltöttségi mutatója 1 százalékpontos javulással 83,8 százalékra emelkedett. Ennek ellenére 1 százalékkal 9,4 milliárd euróra csökkent a személyszállításból eredő bevétele és az üzletág 123 millió euró veszteséget termelt, ugyanakkor 2013 első félévében még 351 milliós veszteséget jelentettek.

Előrejelzésében az Air France-KLM azt írta: a működési környezet kihívásokkal teli marad, és egyes hosszú távú útvonalakon továbbra is túlkínálat lesz. Ennek fényében a társaság az év végére 2,2 és 2,3 milliárd euró közötti kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményre számít.

Folyamatos lejtmenetben a cargo üzletág

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France-KLM csoport teheráru forgalma folytatta a lefelé mutató tendenciáját, a júniusi mutató 4,3%-kal volt kevesebb az előző év azonos hónapjához képest. A cég jelentésében a július és augusztus hónapokra sem fest optimista képet, főleg a hosszú távú, észak-amerikai és ázsiai útvonalakon van ki nem használt kapacitás és bevételvesztés.

Az Air France-KLM csoport cargo forgalma az Air cargo World cikke szerint minden régióban csökkent, leginkább az ázsiai-csendes óceáni térségben 5,4%-kal, és legkevésbé, 1,7%-kal a karibi-indai óceáni útvonalakon. Az afrikai/közel keleti cargo forgalom 4,3, míg az amerikai irány 3,4 %-kal esett vissza. A cég 9,4%-kal csökkentette a dedikált cargo járatainak kapacitását.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!