Tizennégyezer dolgozójának mintegy felét elküldi, útvonalakat szüntet meg és csökkenti flottáját a Pakistan International Airlines (PIA) egy kormányzati illetékes közlése szerint.

Ishrat Hussain miniszterelnöki tanácsadó tájékoztatott arról, hogy a pakisztáni kabinet jóváhagyta a nemzeti légitársaság legújabb átszervezési tervét, amelynek célkitűzése, hogy 2023-ra nyereségessé váljon a cég – írta a Flightglobal.

A Pakistan International Airlines (PIA) a tavalyi évben közel 225 millió USA-dolláros adózás előtti veszteséget könyvelt el, bevételei 35 százalékkal csökkentek.

Az átszervezés során a PIA megfelezné a jelenlegi tizennégyezres dolgozói állományát, megszüntetné a veszteségesen üzemelő útvonalait, valamint a jövőben nem több mint harminc géppel folytatná az üzemelést, ugyanakkor a flotta egy részét üzemanyag-takarékosabb típusokra cserélné.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság pénzügyeinek rendbetételére irányuló próbálkozások és leépítési tervek rendre heves tiltakozást váltottak ki a munkavállalók mellett a politikai erők részéről is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állam azt is tervezi, hogy értékesíti 26 százalékos részesedését a nemzeti légitársaságban.

A cég jelenleg mindössze húsz géppel repül, köztük nyolc darab Airbus A320-as és ugyanennyi Boeing 777-es teljesít járatokat, továbbá tíz gépét tárolja a járvány miatt, de öt Boeing 777-300ER-re rendelkezik megrendeléssel. Arról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket, hogy a meglévő flottából hány darab és milyen típusú repülőgép kivonását tervezik.

Mint ismert, a Pakistan International Airlines járatait tavaly júniusban kitiltotta légteréből az Európai Unió, a légitársaság csak egy sikeres biztonsági auditot követően kaphatja vissza az engedélyét az EASA-tól.