Nem fellebbez többet a Pakistan International Airlines (PIA) az Európából történt kitiltása ellen, helyette a hamarosan esedékes biztonsági auditra koncentrál, hogy jövőre a hatóságok feloldják a korlátozást. Ezzel párhuzamosan egy költségcsökkentési programot is végrehajtanak, hazarendelték az európai állomáshelyeken dolgozókat.

Repülésbiztonsági okok miatt az EU légügyi hatósága, az EASA idén júniusban kitiltotta Pakisztán nemzeti légitársaságát az európai légtérből. A döntést megfellebbezte a cég, de ezt két hete elutasították a hatóságok – írta meg a CH Aviation.

A PIA most úgy döntött, belenyugszik a helyzetbe, hiszen az EASA tiltása december 31-ig érvényes, és a koronavírushoz miatti korlátozások következtében amúgy sem valószínű, hogy addig rentábilisan újraindíthatók lennének a légitársaság európai járatai.

Helyi sajtóértesülések szerint a légitársaság intenzíven készül a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szeptember 7-én esedékes üzembiztonsági auditjára.

Fotó: AIRportal.hu

Ezen az operatív irányítási és belső ellenőrzési folyamatokat veszik górcső alá, rendszerint kétévente. Az ötnapos audit nem rendkívüli, de a PIA azt reméli, demonstrálhatja az elmúlt időszakban bevezetett intézkedések hatékonyságát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Különösen igaz ez a pilóták minősítési rendszerére, az IATA ugyanis júniusban aggodalmát fejezte ki a hajózó személyzettel kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy akár a pilóták 40 százalékának hamis vagy csalással szerzett papírjai lehetnek, az ügyben 150 PIA-alkalmazott volt érintett, őket egy időre fel is mentették a munkavégzés alól.

Közülük 74-et végül ki is rúgtak a cég kötelékéből, a hamisítás mellett fény derült többek között kenőpénz elfogadására és kábítószer csempészetre is. Ezek miatt az EASA kijelentette: a tilalom december 31-i feloldásának egyik feltétele, hogy a légitársaság 11 „vádpontban” tisztázza magát.

A koronavírus-járvány természetesen a Pakistan International Airlines gazdálkodását is érzékenyen érintette, így a költségcsökkentési program részeként hazarendelték az európai – barcelonai, koppenhágai, milánói és oslói – irodákban dolgozókat, ezzel mérsékelve a költségeket.