Jelentős mértékben, 15 százalékkal megdobta a főként turizmusból élő Várna repülőterén a forgalmat a nyaralók hada, és jövőre ennél is jobb adatok várhatóak.

Az anna.aero elemzésében mutatott rá arra, hogy az első félévben 15 százalékkal 1 millió 18 ezerrel emelkedett a várnai repülőtéren megforduló utasok száma az egy évvel korábbihoz képest. A legerősebb hónap az április volt, legalább is a növekedési ráta szempontjából, ekkor 56 százalékkal kezelt több utast a repülőtér, mint 2016 negyedik hónapjában.

Abszolút mértékben egyelőre a július a legerősebb 455 ezres forgalommal, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Ezek rendkívül kedvező számok, már csak azért is, mert Várna gazdasági bevételeinek 61 százaléka érkezik a turizmusból, hiába Bulgária harmadik legnagyobb településéről, a legnagyobb Fekete-tengeri bolgár városról van szó. A bolgár turisztikai minisztérium adatai szerint 1 millió turista érkezett tavaly a városba, és tavaly az első félévben 23 százalékkal többet költöttek, mint egy évvel korábban.

Fotó: Varna Airport

Várna szempontjából azonban a jövő is jókat tartogat, legalább is, ha minden az előre bejelentettek szerint alakul. A Wizz Air idén július végén nyitotta meg 27. bázisát a bolgár városban, ezzel több új város is elérhetővé válik. Az új útvonalak Németországban Dortmundba és Münchenbe, Hollandiában Eindhovenbe, Cipruson Lárnakába és Olaszországban Milánóba indulnak majd. A népszerű London-Lutonra induló járat gyakorisága heti 10-re emelkedik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel a lépéssel a Wizz Air lett a piacvezető légitársaság Várnában a kapacitások tekintetében, megelőzve a Bulgaria Airt. Aminek azonban Várna még örülhet az az, hogy egyre több légitársaság érdeklődik a város iránt a szezonon kívül is. A Ryanair is bejelentette már, hogy október végétől Brüsszelbe közlekedik majd, egyelőre egyedüliként ezen az útvonalon. A nyári szezonban azonban vélhetően újabb járatokat indít majd, így a Thomas Cook mellett még egy légitársaság lesz, aki Nagy-Britannia és Bulgária között közlekedik majd.

Mindezek mellett az easyJet, a Norwegian, a Germania és a már említett Thomas Cook is bejelentette már, hogy jövő nyáron mekkora kapacitásokat biztosít, vagy milyen új útvonalakat nyit meg Várna felé.

A repülőtér a frankfurti légikikötőt is üzemeltető Fraport kezelésében van, a 2017-es nyári menetrendi időszakban 102 célállomás volt elérhető a kínálatban.