A debreceni repülőtér a tervek szerint 2,2 milliárd forint összegű támogatást kap a magyar államtól működésének biztosítására, amiről az Európai Bizottság (EB) megállapította, hogy összhangban van az uniós jogszabályokkal.

A mintegy 6,37 millió euró (2,2 milliárd forint) értékű állami támogatás a 2019-2024-es időszakra szól a tervek szerint, és célja, hogy Debrecen légikikötője működőképes maradjon, amíg fokozatosan újra képes lesz a nyereséges működésre.

Míg a repülőtér utasainak a száma az elmúlt három évben jelentősen növekedett,
a koronavírus-járvány súlyos mértékben érintette a debreceni repülőtér működését és a jövőbeli növekedési kilátásait – állapította meg az EB.

Fotó: Miskolczi János/Debrecen Airport

A Bizottság közleményében azt írta: megvizsgálta, hogy a tervezett intézkedés megfelel-e az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak, különös tekintettel a légiközlekedési iránymutatásban a kis repülőtereknek nyújtott működési támogatásra vonatkozóan rögzített szabályokkal.

A Bizottság úgy ítélte meg, hogy az intézkedés segíti a régió közlekedési összeköttetéseinek javítását, a térség fejlődését és a légi forgalmi torlódások enyhítését, ugyanakkor nem torzítja indokolatlanul a versenyt az egységes piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőteret a Debrecen International Airport Kft. üzemelteti, amely a cívis város többségi tulajdonában van.