Harmincöt év szolgálat után jövő júniusban távozik az Emirates éléről Tim Clark elnök.

Az emírségekbeli The National lap szerint az Emirates igazgatótanácsi elnöke, Ahmed bin Szaíd Al-Maktúm sejk a dolgozóknak küldött belső levelezésben tudatta a dolgozókkal a veterán vezető távozását, később a légitársaság szóvivője megerősítette a hírt. A 70 éves szakember a lemondása után külső szakértőként dolgozik majd tovább a cégnél, a tájékoztatás szerint egyelőre nincsenek pontos elképzelések Tim Clark pótlására.

Tim Clark az elmúlt 35 évben nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Emirates a világ legnagyobb nemzetközi légicége legyen, és a Boeing, valamint az Airbus számára is új utat mutasson például a kabinok berendezésében. Nem mellesleg, a légitársaság Dubaj fejlődéséhez is hozzájárult.

Tim Clark, az Emirates elnöke a IATA sydney-i közgyűlésének panelbeszélgetésén. Fotó: IATA

Jon Strickland független légiközlekedési szakértő a The Nationalnek azt mondta, egy korszak zárul le Tim Clark távozásával: a szakembert látnoknak nevezve hozzátette, hogy a repülőgépgyártók nagyon sokat köszönhetnek neki, mert mindig ösztönözte őket a minőségre.

Bár az elmúlt 30 évben az Emirates nyereségesen üzemelt, akadtak nehézségei is, ennek ellenére még a gazdasági világválság idején is profitot termelt a társaság. A tavalyi pénzügyi évben viszont tíz éves mélypontra került az adózott eredmény, amelyre válaszul költségcsökkentésbe kezdtek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tim Clark épp a Gulf Airnél dolgozott menetrendtervezőként, amikor 1985-ben tervezésért felelős vezetőként csatlakozott az akkor megalapított Emirates légitársasághoz, vezetőnek 2003-ban nevezték ki.