A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss előrejelzése szerint 2021-ben fele annyi bevétele lesz a légitársaságoknak, mint 2019-ben. Átlagosan újabb 30 százalékos költségcsökkentést kell végrehajtaniuk a cégeknek ahhoz, hogy ne fussanak ki a készpénzből.

A szervezet friss becslése szerint jövőre a légicégek mintegy 400 milliárd USA-dollár bevétellel számolhatnak, ami a 2019-eshez képest 46 százalékkal alacsonyabb. Ez sokkal rosszabb adat, mint amire korábban számítottak, a nyári fellendülés idején még „csak” 30 százalékos csökkenést jósolt az IATA.

A járvány második hulláma és a korlátozó intézkedések miatt az utasforgalom átlagban 66 százalékkal maradhat el idén a tavalyitól.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy minden eddiginél nehezebb téli időszak elé néznek a cégek, a jelek szerint 2021 első negyedévében sem lesz könnyebb a helyzet.

Fotó: AIRportal.hu

Ennek fényében a légitársaságoknak újabb jelentős, nagyjából 30 százalékos költségcsökkentést kell végrehajtaniuk, hogy legalább részben ellentételezni tudják a kieső bevételeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Átlagosan most a cégeknek 8,5 hónapnyi üzemelésre elegendő pénze van, problémát jelent azonban, hogy a költségek fele állandó, aligha csökkenthető.

Valamit azonban mégis tenniük kell, mert a második negyedévben, a lezárások idején 73 százalékkal esett a bevétel, de „csak” 48 százalékkal a kiadás. Eközben pedig a kapacitást is csökkentették, így az egy utaskilométerre eső költségszint még emelkedett is, 40 százalékkal.

Még ha sikerülne is az eddig példátlan mértékű kiadáscsökkentés, 2021 akkor sem lesz pénzügyileg fenntartható és nyereséges év Alexandre de Juniac szerint.

A vezető ismét arra kérte a kormányokat, hogy támogassák a légitársaságokat, hiszen számos érv szól emellett: világszerte 46 millió állást támogat a légiközlekedés, és 1800 milliárd USA-dollárral járul hozzá a globális GDP-hez.