A járványhelyzet miatti egyéves kihagyást követően 2022 szeptemberében újra légiforgalmi irányító tanfolyamot indít a magyar léginavigációs szolgáltató vállalat. A kiválasztási folyamat novemberben már el is kezdődött, jelentkezni pedig legkésőbb 2022. március 31-ig lehet.

A mindössze néhány perc alatt, online elvégezhető jelentkezésnél egy fényképes önéletrajzot kell feltölteni, illetve a szükséges bizonyítványok adatait megadni.

Érdemes mihamarabb beküldeni a jelentkezést, hogy minél több idő álljon rendelkezésre a jelölteknek az egyes kiválasztási lépcsőfokok teljesítésére.

A tanfolyamra a 20. életévét betöltött, európai uniós állampolgárok jelentkezhetnek, akik a magyar nyelvet anyanyelvi szinten ismerik. Az említetteken túl érettségi és angol középfokú komplex nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű bizonyítvány szükséges. A nyelvvizsgával még nem rendelkező jelentkezőknek legkésőbb 2022. március 31-ig van lehetőségük arra, hogy bemutassák a sikeres nyelvvizsgáról szóló igazolást.

A légiforgalmi irányító munkakör betöltéséhez olyan képességek, készségek szükségesek, mint a gyors reakció, nagyfokú figyelemmegosztás, higgadtság, stressz- és monotóniatűrés. A jó légiforgalmi irányító magabiztos és felelősségteljes, kiválóan priorizál, villámgyorsan dönt, valamint egyedül és csapatban is helytáll.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Infógrafika a légiforgalmi irányítók kiválasztásának folyamatáról. (Forrás: HungaroControl)

A jelölteket összetett folyamat során választják ki a HungaroControl szakemberei. Olyan alapvető képességeket vizsgálnak, amelyekre építve a későbbiek során nagy valószínűséggel alkalmassá válhat valaki a légiforgalmi irányítói munkára.

A kiválasztás első lépése a kétrészes FEAST teszt. A FEAST I és II tesztírások 2022. április közepéig zajlanak. A képességfelmérők sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a magabiztos középfokú angol nyelvtudás.

Tudj meg többet első kézből a légiforgalmi irányítók kiválasztásáról a HungaroControl podcast-adásából, és amennyiben úgy érzed, hogy ez egy életre szóló hivatás lehet számodra, küldd be a jelentkezésedet még ma a HungaroControl weboldalán!