Keddre ismét egész napos figyelmeztető sztrájkba hívta nyolc németországi repülőtér biztonsági személyzetét a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi szakszervezeti szövetség – írta az MTI. A munkabeszüntetés több, Németországból Budapestre érkező járatot is érint.

A Verdi közleménye szerint kedden nulla órától 22 óráig sztrájkolnak Frankfurtban – az ország legforgalmasabb légi közlekedési csomópontján -, valamint a főváros, Berlin nemzetközi repülőterén és a brémai, a düsseldorfi, a hamburgi, a hannoveri, a Köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren.

A frankfurti repülőtér üzemeltetője (Fraport) közölte, hogy a biztonsági személyzet előző, március 15-i munkabeszüntetése után ismét nem tudják biztosítani az induló járatok utasainak, hogy bejussanak az utasterminálba és elérjék a gépüket, ezért azt tanácsolják nekik, hogy inkább ne is keressék fel a repülőteret. Járatkimaradásokra és késésekre számít a többi repülőtér üzemeltetője is.

Fotó: AIRportal.hu

A Verdi a repülésbiztonsági vállalatok szövetségére (BDLS) igyekszik nyomást gyakorolni a terület nagyjából 25 ezer munkavállalójának képviseletében kezdett bértárgyalás csütörtökre tervezett ötödik fordulója elé időzített figyelmeztető sztrájkkal.

A szakszervezeti szövetség a többi között legalább 1 eurós órabéremelést követel, és azt is, hogy a poggyász és a személyzet ellenőrzését végző alkalmazottak fizetését igazítsák az utasellenőrzéssel foglalkozó kollégák fizetéséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BDLS eddig nem engedett a követeléseknek. A Verdi hétfői közleménye szerint „a munkáltatóknak továbbra sem sikerült tárgyalásra méltó ajánlatot tenni, amely figyelembe veszi az árak alakulását, és biztosítja, hogy vonzó maradjon a biztonsági terület a képzett szakembereknek a légi közlekedési ágazatban”.

A Budapest Airport járatinformációs oldala szerint több, Németországból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő járatot érint a munkabeszüntetés, törölték az Eurowings stuttgarti (EW2780), düsseldorfi (EW9784 és EW9782) járatait.

A Lufthansa 13:50-kor érkező frankfurti (LH1338) járatánál cikkünk írásakor még nem jelzett járattörlést sem a budapesti, sem a frankfurti reptér oldala, valamint a Ryanair és a Wizz Air berlini járatait sem törölték.