A Mil helikoptergyár legmodernebb, Mi-38T szállítóhelikoptere már idén szolgálatba állhat az orosz fegyveres erőknél, a Mi-28NM eszköztára pedig kulcsfontosságú képességgel bővül hamarosan.

Illusztráció, a Mi-38 egyik tesztpéldánya (Forrás: Russian Helicopters)

Az orosz légierő, valamint a szárazföldi haderő első kijelölt egységei már idén ősszel használatba vehetik a legmodernebb hazai gyártású szállítóhelikopterüket – adta hírül a TASSz hírügynökség Szergej Dronov légierő-parancsnok közlésére hivatkozva.

A magas rangú tiszt augusztus 12-én, az orosz légierő napján nyilatkozott a forgószárnyasok képességeit illetően, egyebek mellett a Krasznaja Zvezda lapnak méltatta a moszkvai Mil helikoptergyártó legújabbnak multifunkciós szállító forgószárnyasát.

Dronov szerint a típus a mai igényeknek megfelelően digitális repülésirányító rendszerrel, navigációs berendezésekkel és műholdas kapcsolatot biztosító egységekkel van felszerelve, valamint az időjárás monitorozása mellett navigációs célokra is alkalmas radarral rendelkezik.

A Mil anyavállalata, a Russian Helicopters holding korábbi közlése szerint az első szériagyártású példányt június végéig tesztelték a cég szakemberei, és csak ezt követően adták át a megrendelő védelmi minisztériumnak, de ezelőtt még Vlagyimir Putyin orosz elnök is megtekintette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új generációs Mi-38T helikoptert a kiöregedő Mi-8-asok és Mi-17-esek leváltására szánja a védelmi minisztérium.

A típus polgári célú, nyugati gyártású gázturbinával felszerelt változatát 2015-ben tanúsították Oroszországban, a hazai tervezésű és építésű Klimov hajtóműves változat tesztprogramja még tart.

Amennyiben ez a verzió is sikeresnek bizonyul, akár a teljes meglévő szállítóhelikopter-flotta leválthatóvá, modernizálhatóvá és fenntarthatóvá válik külföldi beszállító nélkül is.

A harci forgószárnyas is nagyot lép előre 

A Mi-38T mellett Dronov parancsnok a másik, egyre fontosabbnak és sikeresebbnek ígérkező gépről, a Mi-28NM harci helikopterről is szót ejtett.

A Mi-28NM egyik tesztpéldánya (Forrás: Southfront)

A Havoc kódnevű helikopter legújabb variánsa szintén idén kezdi meg szolgálatát a légierő alakulatainál, a védelmi minisztérium pedig a saját tesztjeinek elvégzéséhez már korábban megkapta két tesztpéldányát.

A 2009 óta zajló, meglehetősen döcögős fejlesztés úgy tűnik, lendületet kapott.

A támadó rendszerek képességeinek javítását illetően a széles látószögű „panoráma” lokátor, az új vezérlőrendszer és a precíziós fegyverek alkalmazását segítő mesterséges intelligencia mellett újabb részlet került napvilágra – adta hírül a TASSz.

Eszerint a Mi-28NM az orosz harci forgószárnyasok közül elsőként képes két célpont szimultán támadására.

Ezzel a napjaink harcmezőin jellemző, úgynevezett aszimmetrikus hadviselés támasztotta körülményeknek is jobban meg tudnak felelni. De ami a legfontosabb, hogy a helikopterek nemcsak képesek egy időben azonosítani az akár magukra és a pilótára nézve veszélyes több elemet, hanem azokat sokkal gyorsabban ártalmatlaníthatják is.

Ez a hírek szerint már most tetszik az orosz katonai vezetésnek, a minisztérium az átvett két tesztpéldányon felül az Army-2019 katonai show-n írt alá a Russian Helicopters vezetőivel további 98 gépről szóló szerződést.

Az egyetlen kérdéses pont, mint az orosz repülőeszközök gyártása esetén mindig, az ütemezés és annak teljesítése. Ez jelen esetben nem tűnik tarthatatlannak vagy túlzóan ambiciózusnak: 2020-ra hat darab Mi-28NM-nek kell a légierőnél szolgálatban lennie, tehát a gyártónak két hónapnál is több ideje van egyetlen példányt befejezni.