Folytatódik a kollektív munkaügyi vita a HungaroControl és a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete között. Mivel a tárgyalópartnereknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk, a légiforgalmi irányítók a mai napon, 11 és 13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak.

A szerdán helyi idő szerint 11 és 13 óra (UTC idő szerint 09:00-11:00) között megtartott munkabeszüntetéssel kapcsolatban megjelent legfrissebb NOTAM közlemény szerint a légiforgalmi irányítás kapacitását a jogszabályokban előírt minimális szolgáltatási szintre korlátozták.

Ez azt jelenti, hogy az ország felett áthaladó légijáratok által használt magas légtérben mindössze egy szektor működik és óránként összesen 46 járat közlekedhet.

A munkabeszüntetés érinti a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát is, óránként maximum 15 érkező járat szállhat le a repülőtéren.

A HungaroControl által kezelt koszovói magas légtér átrepülő forgalma zavartalan a sztrájk ideje alatt a legfrissebb NOTAM szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Légiforgalom Magyarország felett egy hete és ma

Légiforgalom Magyarország felett egy héttel ezelőtt, 2019. április 10-én (felül) és ma április 17-én (alul) ugyanabban az időpontban.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. lapunkhoz szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a szakszervezet 21 pontos követelést nyújtott be, amelyek a munkakörülményeikkel illetve munkaidő beosztási kérdéssekkel kapcsolatosak.

A tárgyalások a munkabeszüntetést követően is folytatódnak, amennyiben a feleknek ezután sem sikerül megállapodniuk,
a légiforgalmi irányítók április 23-án 10 órától határozatlan idejű sztrájkba léphetnek.

A sztrájk napjain 10 és 15 óra között a légiforgalmi irányítók a Társaság Kollektív Szerződésében rögzített minimális szolgáltatást biztosítják, vagyis a sztrájk nem jár a légforgalom teljes szüneteltetésével.