Nagybevásárlási hullámot indított a United Airlines, a szuperszonikus gépek után most hírek szerint további Airbus és Boeing-keskenytörzsűeket vásárolhat.

A Reuters az ügyet ismerő forrásaira hivatkozva azt írta, nagyjából 200 gép vásárlásáról folytat tárgyalásokat a légitársaság a Boeing és az Airbus illetékeseivel, az amerikai gyártótól 737 MAX 8-asokat, az európaitól A321neókat szerezne be.

A megrendelés nagyobb részét a Boeing viheti el, több mint száz 737 MAX vásárlása van napirenden, míg az A321neóból több tucat érkezhet a United flottájába.

Forrás: Airbus

A Bloomberg úgy tudja, 150 darab Boeing-keskenytörzsű vételéről zajlanak a tárgyalások, Airbusból pedig más források szerint 50 példányról lehet szó.

A United szóvivője a hírekre reagálva azt közölte, hogy egyik gyártóval sem született megállapodás gépvásárlásról, és nem kommentálnak semmilyen spekulatív híresztelést. A két gyártó sem kommentálta az információt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A United márciusban 25 darab MAX megrendelését, és 45 gép korábbi átvételét jelentette be, egy héttel ezelőtt pedig arról tájékoztattak, hogy opciókkal együtt 50 darab Boom Supersonic Overture szuperszonikus repülőgépet vásárolnak.

Ami az Airbust illeti, a légitársaság még 2019 végén rendelt 50 darabot az A321-es hosszútávú járatokat teljesíteni képes XLR verziójából, az első példány 2024-ben érkezhet a flottába.

A cég a 150 darabos MAX-megrendeléssel a húsz év körüli átlagéletkorú Boeing 737 NG sorozatú repülőgépeit válthatja le, míg az A321neók akár a szintén húsz évnél öregebb Airbus A320-asokat, akár pedig részben a Boeing 757-eseket válthatják.

Az Egyesült Államokban a foglalási adatok hónapról-hónapra javulnak, sőt, az oltott amerikaiakat egyre több európai ország is fogadja, ezért a United újraindított több, az EU-ba közlekedő járatot is.

Az USA belföldi forgalma pedig már nagyon közel van a 2019-es szinthez, a reptéri ellenőrzéseket végző Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) csütörtökön 1,9 millió utast vizsgált át az ország légikikötőiben. Egy évvel korábban ugyanekkor még 2,6 milliós forgalmat regisztrált a szervezet.