Idén másodszor dőlt meg a világ leghosszabb belföldi járatának rekordja, francia vonatkozásban: márciusban az Air Tahiti Nui Boeing 787-9-ese, most pedig a French Bee Airbus A350-900-asa döntötte meg a nem mindennapi rekordot.

Az Aerotime összefoglalója szerint tavasszal viszonylag nagy hírverést kapott a francia polinéziai légitársaság, az Air Tahiti Nui rekorddöntése, amikor a cég Dreamlinere közbenső leszállás nélkül tette meg a Papeete és Párizs közötti utat.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A járat normál körülmények között Los Angeles-i technikai megállóval közlekedik, de az új, kedvezőbb fogyasztású és emiatt nagyobb hatótávolságú Boeing 787-9-esekkel korlátozott terhelés mellett lehetővé vált a non-stop repülés Francia Polinézia és az anyaország között.

Erre hirtelen szükség is volt, mert a hatóságok a koronavírus-járvány miatt március 11-én megtiltották az Egyesült Államok és Európa közötti közvetlen járatok üzemeltetését. Emiatt kétszer is szabályt kellett volna szegni, ha a hivatalosan Franciaország területén fekvő Papeete-ből Los Angelesen keresztül repül a francia fővárosba az Air Tahiti Nui járata.

Így dőlt meg idén először a leghosszabb belföldi járat és a repült távolságot tekintve leghosszabb utasszállító járat rekordja is, 15 óra 45 perces repülési idővel és 15 715 kilométerrel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rekord második megdöntésében szintén közrejátszott a koronavírus-járvány, és nem is kellett rá sokat várni: május 15-én a Frech Bee, az Air Caraibes leányvállalatának Airbus A350-900 XWB gépe tett meg 16 129 kilométert Tahiti és Párizs-Orly között.

Forrás: Wikimedia Commons

A légitársaság közleménye szerint ezt teljesen sztenderd konfigurációban, minden gyártói előírást betartva sikerült kivitelezni, 12 500 méteres átlagos utazómagasság és 940 kilométeres óránkénti utazósebesség mellett.

A két járat között még egy jelentős különbség volt: míg az Air Tahiti Nui gépén 130 utas volt, addig a French Bee A350-ese teljesen üresen repült vissza Párizsba, miután húsz tonna egészségügyi, a koronavírus elleni védekezéshez szükséges védőfelszerelést szállított le Francia Polinéziába.

A leghosszabb ideig tartó menetrend szerinti utasszállító járat rekordját továbbra is a Singapore Airlines tartja, Szingapúr-Changi és New York–Newark reptere közötti járatával, melynek menetrend szerinti repülési ideje 18 óra és 25 perc, a teljes távolság pedig 15 336 kilométer.