Szeptember 1-től minden érkező utas okmányellenőrzésen és egészségügyi vizsgálaton esik át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Azoknak a külföldieknek, akik nem léphetnek be az országba, a tranzitban helyeztek el tábori ágyakat. Az utazási korlátozások bevezetése miatt a tavaszi szintre esik vissza az utasforgalom, a Budapest Airport a közleménye szerint kevesebb mint háromezer utasra számít naponta.

A hatóságokkal együtt a Budapest Airport bevezette a szükséges intézkedéseket a szeptember 1-től életbe kormányrendeletben meghatározott szabályoknak megfelelően, a Liszt Ferenc-légikikötő felkészült a helyzet kezelésére – közölte lapunkkal az üzemeltető cég.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a járatok minden utasát okmányellenőrzésnek, illetve – a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével – kötelező testhőmérséklet-mérésnek veti alá a határellenőrzési pontnál.

(Forrás: Budapest Airport)

Mivel az országba történő belépés előtt – a kormányrendeletnek megfelelően – az utasok részletes kikérdezése és az adatfelvétel zajlik, az okmányellenőrzés a korábbinál több időt vesz igénybe. A Budapest Airport és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság arra kéri az utasokat, hogy a beléptetési folyamat gördülékenysége érdekében utazás előtt töltsék ki a Budapest Airport weboldalára szeptember 1-én felkerülő új Karanténűrlapot, és a határellenőrzés alkalmával adják át a jelenlévő hatósági személynek.

A Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal együtt felkészült a határellenőrzés végrehajtására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A minél zökkenőmentesebb folyamat érdekében az okmányellenőrzés a 2-es terminál három különböző pontján történik.

Forrás: Budapest Airport

Fő szabály szerint személyforgalomban Magyarország területére a 2020. szeptember 1-től hatályos kormányrendelet értelmében magyar állampolgárok és itteni tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be, a külföldiekre utazásuk jellegétől függően egyéb speciális rendelkezések, részletszabályok vonatkoznak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bizonyos esetekben felmentést adhat a belépési tilalom alól külföldi állampolgárok részére. Egyéni méltányossági kérelmet ezen az oldalon lehet igényelni.

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig. A tranzitban várakozó utasoknak a Budapest Airport takarót, korlátlan Wi-Fi hozzáférést, illetve igény esetén arcmaszkot biztosít.

(Forrás: Budapest Airport)

Idei tavaszi-nyár eleji szintű utasforgalomra számít az üzemeltető

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatosan fogad és indít járatokat. A repülőtér üzemeltetőjének prognózisa szerint a kormány által bejelentett, szeptember 1-től életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt.

Már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő időszakra, ezért az utasszám tekintetében a korábbi korlátozások során tapasztalt szintre számít az üzemeltető: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utast kezel a repülőtér.

Forrás: Budapest Airport

Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a Budapest Airport folyamatos fertőtlenítő nagytakarítást végez a repülőtéren, emellett a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülőhelyre pedig tiltómatricákat helyezett ki.

A Budapest Airport kötelező maszkviselést írt elő a személyzet és valamennyi munkatárs részére a 2-es terminál utasforgalmi területein.

Az épületben rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. Január óta ötnyelvű információs kiadványok tájékoztatják az utasokat a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról. Az utasok számára a Budapest Airport az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyezett ki.