Kigördült a festőműhelyből a Delta Air Lines első Airbus A220-asa, mit még Bombardier CSeries-nek hívtak, amikor megrendelték.

Az Airbus tájékoztatása szerint pénteken végeztek az első gép festésével a kanadai Mirabelben, most földi tesztek, illetve egyéb előkészítő eljárások következnek, majd a gép még az ősszel végrehajtja szűzfelszállását. Pontos dátumot az Airbus egyelőre nem közölt.

A Delta le az első amerikai üzemeltetője a leánykori nevén Bombardier CSeries-nek, a gép várhatóan 2019 elején száll fel először kereskedelmi járattal.

Fotó: Airbus

Az atlantai székhelyű légitársaság 2016 áprilisában jelentette be, hogy 75 darab CS100-as vásárlásáról állapodott meg a kanadai gyártóval, és további 50 gép vételére szerzett opciós jogot. A gépeket 109 székes válozáatban kérték, ebből 12 első, 15 premium economy és 84 economy osztályú ülés lesz.

A korábbi tervek szerint a Delta a Los Angeles-i, seattle-i és New York-i bázisokról repüli majd az ország belsejébe a kanadai gépeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság és a gyártó kapcsolatát az amerikai kvázi belpolitikai viszályok is erősen befolyásolták. Emlékeztetőül: a Boeing feltolta a hatóságoknál a Bombardier-t azzal, hogy dömpingáron kínálja a termékeit. Előbb 300 százalékos büntetővámot szabtak ki, aztán jogerősen kimondták, hogy a Bombardier semmi szabályba ütközőt nem csinált.