Megérkezett a lengyelországi Katowicébe Lvivből a Wizz Air Airbus A320-asa, ez egyike a cég azon a négy repülőgépének, amelyek az orosz offenzíva február 24-i elindulásakor kihirdetett légtérzár elrendelése miatt rekedtek az országban.

A Wizz Air közel hét hónapja nem tudja kimenekíteni a háború sújtotta országból az egykori ukrán bázisain állomásozó, négy darab Airbus A320-as repülőgépét.

Ezek közül egy (a HA-LWS lajstromjelű) Lvivben, három pedig a kijevi Zsuljani (IEV) repülőtéren (HA-LPJ, HA-LPM és HA-LWY) rekedt az orosz offenzíva február 24-i elindulásakor kihirdetett légtérzár elrendelése óta.

A légitársaság a hírek szerint régóta dolgozik azon, hogy kimentse az országból a repülőgépeket, amelyek a legutóbbi közlés szerint sértetlenek, de a kirepülésükhöz az előírt átvizsgálásuk és karbantartásuk is szükséges, az ukrán hatóságok engedélye mellett.

A virtuális radarok adatai szerint az eddig a lengyel határtól mindössze 60 kilométerre fekvő Lvivben parkoló HA-LWS lajstromjelű repülőgép kedden a délutáni órákban, alacsony magasságon repülve hagyta el Ukrajna légterét, majd biztonságosan leszállt a lengyelországi Katowicében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Kijevben parkoló gépek állapotáról nincs friss információ.

A járat útvonala az ukrán-lengyel határ átlépésétől látszik a flightradar24.com oldalon, a repülőgép mindössze 10000 láb (kb. 3000m) magasságon repült át Katowicébe.