Az éjjel lezárták az ukrán légteret az orosz offenzíva megindulása miatt, felfüggesztették a légiforgalmi irányítást, a Wizz Air több, az ukrajnai bázisokon szolgáló Airbus A320-asa is az ottani repülőtereken ragadt.

A kijevi Zsuljani (IEV) repülőtéren három, a lvivi repülőtéren egy Wizz-repülőgép áll jelenleg. Kijevben

  • a HA-LWY lajstromjelű repülőgép, amely Milánóból érkezett W6 6042 járatszámmal
  • a HA-LPJ lajstromjelű repülőgép, amely Hamburgból érkezett Kijevbe W6 7318 járatszámmal
  • és a HA-LPM lajstromjelű repülőgép, amely Brüsszel-Charleroi-ról érkezett Kijevbe W6 6004 járatszámmal

Lvivben a HA-LWS lajstromjelű repülőgép áll, amely W6 6726 járatszámmal érkezett szerda este Memmingenből, és Budapestre indult volna UTC idő szerint éjfél után nem sokkal, ám a gép már nem szállt fel a virtuális radarok adatai szerint.

Az ügyben kerestük a Wizz Airt, csütörtökön délután azt írták, hogy a lehető leghamarabb evakuálni fogják az ukrajnai bázisú személyzetüket és közvetlen családtagjaikat, valamint a négy (3 Kijevben és 1 Lvivben) állomásozó repülőgépüket.

Hozzátették: „Az Ukrajnában zajló sajnálatos események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air felfüggeszti minden járatát az ország területén. A következő két napban Ukrajnába érkező és onnan induló járatokra a jegyvásárlást a légitársaság lezárta február 27., vasárnap 23:59-ig. A légitársaság mindazonáltal lehetővé teszi az utazást azok számára, akiknek ez elkerülhetetlen, későbbi időpontokban jelenleg is lehetséges a foglalás.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fapados légitársaság csütörtökön reggel a közösségi médiában arról tájékoztatott, hogy határozatlan időre felfüggeszti ukrajnai járatait.

A flightradar24.com tweetje szerint a Wizz Air az egyedüli külföldi légitársaság, amelynek gépei ragadtak Ukrajnában, több európai cég az elmúlt napokban-hetekben leállította ukrajnai járatait, vagy a menetrendjét úgy szervezte át, hogy gépei és személyzete ne éjszakázzon az országban, hanem rövid fordulóidővel térjen vissza a bázisára.

Kövesd az AIRportal.hu-t és a Facebook oldalunkat a legfrissebb légiközlekedési hírekért!

Fotó: AIRportal.hu

Az ukrán légitársaságok már február közepén kénytelenek voltak több repülőgépüket is kivonni a forgalomból, és az országon kívülre repülni, mert a biztosítók és a lízingbeadók a kockázatok miatt erre utasították őket.

Amint korábban megírtuk, Ukrajna csütörtök hajnalban lezárta légterét a polgári légiforgalom előtt az éjszaka megindult orosz támadások okozta magas biztonsági kockázat miatt, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az ukrán–orosz és ukrán–fehérorosz határ térségében történő repülések veszélyeire figyelmeztet a katonai műveletek miatt.

Ukrán források csütörtökön reggel arról számoltak be, hogy több polgári használatú repülőteret is rakétatalálat ért, köztük a kijevi Boriszpil repteret és a nyugat ukrajnai Ivano-Frankivszk repülőterét is.