Ukrajna csütörtök hajnalban lezárta légterét a polgári légiforgalom előtt az éjszaka megindult orosz támadások okozta magas biztonsági kockázat miatt, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az ukrán-orosz és ukrán-fehérorosz határ térségében történő repülések veszélyeire figyelmeztet a katonai műveletek miatt.

Az ukrán állami légiforgalmi szolgálat csütörtökön UTC idő szerint 0 óra 45 perckor (helyi idő szerint 2:45-kor) közölte, hogy
lezárták az ország légterét a polgári légiforgalom számára, és a léginavigációs szolgáltatásokat felfüggesztették.

Kiürült az ukrán légtér.

Ez azt követően történt, hogy az orosz védelmi minisztérium sürgős üzenetet küldött Ukrajnának arról, hogy a katonai eszközök és fegyverek használata miatt függesszék fel a polgári légiforgalmat – a Reuters értesülése szerint.

Az EASA a biztonsági kockázatokra figyelmeztető, úgynevezett konfliktuszónát kijelölő közleményt adott ki az ukrán-orosz és az ukrán-fehérorosz határ 100 tengeri mérföldes térségében.

Ukrán források csütörtökön reggel arról számoltak be, hogy több polgári használatú légikikötőt is rakétatalálat ért, köztük a kijevi Boriszpil repteret és a nyugat ukrajnai Ivano-Frankivszk repülőterét is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ukrán légtér lezárásakor az El Al Tel-Avivból Torontóba és Los Angelesbe tartó járata az ukrán légtár elérése előtt elkerülte az országot, majd folytatta útját a célállomás felé, a LOT Varsóból Kijevbe tartó járata pedig visszafordult a lengyel fővárosba.

A Wizz Air csütörtökön reggel a közösségi médiában közölte, hogy határozatlan időre felfüggesztik ukrajnai járataikat, a Ryanair 14 napig szünetelteti ukrajnai járatait és legalább 4 hetes időtartamra felfüggeszti az ezekre szóló jegyek értékesítését.

Az MTI szerint Oroszország március 2-ig az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén lezárta légterét a polgári légi járművek számára – közölték csütörtökön az orosz légügyi hatóságok.

A döntést a polgári repülőgépek repülésbiztonságát fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagyfokú veszéllyel indokolták. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes. A tilalom az állami légi járművekre nem vonatkozik.

Ukrajna egész területén hadiállapotot vezettek be csütörtök hajnalban

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot Ukrajnában – írta az MTI.

Az MTI másik híre szerint az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy  működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája. A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagypontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti. A tárca valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.