Nem sztrájkolhatnak a magyar légiforgalmi irányítók a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos vészhelyzet időszaka alatt, a Magyar Közlönyben éjjel megjelent kormányrendelet szerint.

A HungaroControl légiforgalmi irányítóit képviselő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ) kezdeményezett sztrájkot, az elmúlt időszakban folytatott bértárgyalásokon történő nyomásgyakorlás érdekében. A munkabeszüntetés kezdetét számos alkalommal elhalasztották az elmúlt hetekben.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet szerint azonban a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig – azaz a vészhelyzet végéig – nem sztrájkolhatnak a magyar légiforgalmi irányítók.

Fotó: AIRportal.hu

A 446/2021. kormányrendelet szerint a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében, honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből “nincs helye” sztrájknak a légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

A szintén az éjjel megjelent, 445/2021. kormányrendelet pedig kimondja, hogy a légiforgalmi szolgálatok folyamatosságának fenntartása és a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges feladatokra való felkészülés érdekében a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.