A koronavírus okozta járvány miatt bevezetett közlekedési korlátozások következtében a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint több mint 29 milliárd dollár bevételtől esnek el a légitársaságok.

A szervezet azt közölte lapunkkal, hogy a légiközlekedés iránti igény az ázsiai-óceániai régióban éves szinten 13 százalékkal csökkenhet, ez az előre jelzett 4,8 százalékos bővülés mellett 8,2 százalékos éves visszaesést jelent a várható éves forgalomban.

Ebben az esetben 2020-ban a légitársaságok 27,8 milliárd dollár bevételtől esnek el a régióban.

Fotó: AIRportal.hu

A legnagyobb kitettsége a kínai cégeknek van, ők csak a belföldi járatokon közel 13 milliárd dollár bevételről mondhatnak le az IATA becslése szerint.

A régión kívüli légitársaságok esetében ezen felül 1,5 milliárd dolláros kárral számol a szervezet, feltételezve, hogy a repülés iránti igény kizárólag a kínai járatokat érinti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Globálisan így 29,3 milliárd dollár kiesése, a decemberi előrejelzéshez képest 5 százalékkal alacsonyabb kumulált bevétel várható a légitársaságoknál, a kereslet pedig 0,6 százalékkal csökkenhet a 2019-es szinthez képest.

Azt egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy a profittermelő képességet hogyan érintik ezek a folyamatok, már csak azért is, mert a kormányok támogatásokkal igyekeznek ellensúlyozni a kieső bevételeket.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy ezek a becslések a SARS-járványhoz hasonló, V-alakú igénygörbe esetén helytállók, vagyis fél éves igénycsökkenési periódust fél éves felfutás követ.

Amennyiben a fertőzés nem csak Kínában, de a régió más országaiban is jobban elterjed, úgy a gazdasági hatás is nagyobb lehet – közölte az IATA.

A Lufthansa-csoport 13 darab szélestörzsű repülőgépnyi férőhellyel vágta vissza kapacitásait a teljes útvonalhálózatán a járvány miatt. A frankfurti, müncheni, zürichi és bécsi bázisokon felszabadult repülőgépeken karbantartást hajtanak végre.