Egyre több európai és amerikai légitársaság függeszti fel a kínai járatait, lassan szinte lehetetlen lesz megközelíteni a távol-keleti kommunista országot. Oroszországban mindenkit ellenőriznek, az Egyesült Államok különjáratot indított, hogy állampolgárai hazatérhessenek.

Mint arról nap közben beszámoltunk, a British Airways felfüggesztette minden Kínába irányuló járatát, a nagy európai légitársaságok közül elsőként. Egy nappal korábban a United is ugyanígy határozott.

Később a teljes Lufthansa-csoport mellett a Finnair (részben: Nanking és Peking-Dahszing járatokat függesztette fel), az Air Canada és a Lion Air is arról határozott, hogy nem fog egy ideig Kínába repülni. A KLM is több kínai városba közlekedő járatát felfüggesztette, de Pekingbe és Sanghajba továbbra is repülnek, igaz utóbbi nagyvárosba csökkentett heti járatszámmal.

Fotó: AIRportal.hu

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Oroszországban a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a fogyasztóvédelmi felügyelet elrendelte, hogy az összes, Kínából belépő utast, beleértve a hazatérő orosz turistákat vizsgálják ki a repülőtereken.

Kivizsgálás jutott Budapestre is, mint arról beszámoltunk, a Shanghai Airlines Sanghaj-Hszian-Budapest járatát teljesítő Boeing 787-9-es gép első tisztje magas lázra panaszkodott. Őt a repülőtéri vizsgálatok után a fertőző betegségekre szakosodott Szent László kórházba szállították, de nem merült fel, hogy a koronavírus fertőzte volna meg. Ez után Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter közölte, Magyarországon nincs fertőzött beteg, és Európában is csak elszórtan jelent meg a vírus.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Bizottság összesítése szerint közel 600 európai akar hazatérni Kínából, de ezt jelenleg az utazási tilalom miatt nem tehetik meg.

Ugyanígy a kínaiak sem utazhatnak, és a Világgazdaság szerdai számában megjelent információk szerint ezt már érzik Budapesten. A szervezett utakat két hétre előre mintegy húsz százalék mondta le. Az Európában már úton lévő kínai turistacsoportok nem indulnak haza, ők a járvány kitörése előtt keltek útra.

Az Egyesült Államok saját járatot indított, hogy hazavigye a Vuhanban rekedt, és távozni szándékozó állampolgárai egy részét. Bár ennek kicsit furcsa módját választották, a Kalitta Air egyébként teherszállító Boeing 747-esét alakították át úgy, hogy utasokat tudjanak szállítani.