Lázasan érkezett meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre a kedd este, csengtui leszállással Sanghajból Budapestre közlekedő járat elsőtisztje – tudta meg az Origó. A pilótát a Szent László kórházba vitték, a repülőgépet fertőtlenítették, az utasok elhagyhatták a repülőgépet. A pilótánál nem merültek fel a tüdőgyulladás és a koronavírus tünetei.

Illusztráció: A Shanghai Airlines Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépe Budapesten. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Shanghai Airlines FM 813-as számú járatát a légitársaság B-20CD lajstromjelű, Boeing 787-9 Dreamliner típusú repülőgépe teljesítette kedden este.

A Csengtu érintésével Sanghajból érkező repülőgép néhány perccel a menetrendben meghatározott időpont előtt, kedden este 19:30-kor biztonságosan leszállt a budapesti repülőtéren, majd a számára kijelölt állóhelyre gurult.

A Budapest Airport az Origó megkeresésére kedden késő este azt közölte, hogy “A ma este Sanghajból Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas. A tisztet leszálláskor már helyszínen orvos várta és azonnal megvizsgálta, de koronavírus gyanúja nem merült fel. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a légitársaság kérésére fertőtlenítette. Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatták a repülőgépet.”

A Magyar Hang egy repülőtéri dolgozótól úgy értesült, hogy a gép kapitánya még a levegőből azt a tájékoztatást adta, hogy az elsőtiszt 39,5 fokos lázzal küzd már nyolc órája.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Információink szerint a pilótát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott eljárásrendnek megfelelően megvizsgálták, kikérdezték, de nem merültek fel nála a tüdőgyulladás és a koronavírus tünetei, ezt utóbb a Budapest Airport is megerősítette közleményében. Forrásaink egyértelműen cáfolták azokat a médiaértesüléseket, hogy a pilótát eszméletlen állapotban, hordágyon szállították volna el a repülőtérről.

A repülőgép néhány perces késéssel visszarepült Csengtuba a repülőtér járatinformációs rendszere szerint.

Budapestre öt kínai reptérről, hetente 11 menetrend szerinti közvetlen utasszállító járaton összesen több mint 3000 széket kínálnak (beutazó irányban) a magyar fővárosba a légitársaságok.

Amint korábban megírtuk, az Air China hetente háromszor érkezik Ferihegyre Pekingből minszki közbenső leszállással. A Shanghai Airlines Sanghajból a hét három napján közvetlenül, valamint heti kétszer Hszian és heti egyszer Csengtu érintésével repül Budapestre. A Hainan Airlines pedig heti két járattal Csungkingot köti össze Feriheggyel.

A Kínából indult vírusos tüdőgyulladás járvány komoly hatásokkal van a légiközlekedésre, a légitársaságok és repülőterek működésére. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség kedden új ajánlást tett közzé a járvánnyal kapcsolatban.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője még kedden délután, az esetet megelőzően lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy jelentős készlettel rendelkeznek védőruhákból, védőkesztyűkből és maszkokból, ha a hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be. Biztosították a megfelelő elkülönítő szobát, szerdától vírusölő kézfertőtlenítőket is kihelyeznek és gyakrabban fognak fertőtlenítő takarítást végezni.

A Budapest Airport kidolgozott egy rendkívüli eljárásrendet, amely a rendkívüli intézkedések elrendelésével lép életbe, és egyebek közt a fertőzött utasok elkülönítését, az épületek és gépek, járművek fertőtlenítését is szabályozza.

A Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, a légiközlekedést érintő összes hírünk itt olvasható.