Néhány héten belül lezárulhatnak a tárgyalások és átveheti az Embraer utasszállító üzletágát a Boeing. Egyes információk szerint mivel a brazil államnak vétójoga van, sikerült olyan megállapodástervezetet létrehozni, amely már elnyerte a dél-amerikaiak tetszését is.

Közeleg az „igen” kimondása, a brazilok átengedik a Boeing számára a koronaékszert (Fotó: Embraer)

Hónapok óta zajlanak a tárgyalások arról, hogy a Boeing átvegye a brazil Embraer utasszállító repülőgépeket gyártó üzletágát. Mivel a hadiiparban is érdekelt vállalat különleges jelentőségű, a brazil államnak vétójoga van.

A Bloomberg információi szerint most már mind az elnök, mind az illetékes védelmi miniszter és stratégiai ügyekért felelős államtitkár támogatja a legutolsó tervezetet.

A belső információk szerint heteken belül lezárulhatnak a tárgyalások és létrejöhet a megállapodás, már csak néhány részletkérdés rendezése van hátra. 

Ha ez megtörténik, akkor az Airbus-Bombardier C Series házasságához hasonlóan a Boeing is birtokába jut egy korszerű, a regionális utakra és akár azoknál hosszabb távú járatokra alkalmas, 100-150 utas szállítására képes gépcsaládhoz. Az új generációs Embraer E2-változatok első példánya nemrég állt forgalomba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hírek szerint a Boeing és az Embraer egy új közös vállalat létrehozását tervezi, amely előbbi irányítása alatt állna.

Hasonlóan az Airbus-Bombardier házassághoz, itt is az utasszállító repülőgépek gyártása, marketingje és karbantartási háttértámogatása kapna lendületet. Emellett az Embraer a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon jobb pozíciókba kerülne, a Boeing pedig képzett mérnökökhöz jutna.

Az Embraer katonai divíziója mindezek után megmaradna egy külön cégben, a jelenlegi struktúrában.