Krabi a magyar utazók számára Thaiföld egy kevéssé ismert, ám annál csodálatosabb célpontja. A közeli Phukethez képest Krabit és a körülötte található szigeteket nem árasztotta el a tömegturizmus, ezért annak, aki nem érzi jól magát a nagy forgatagban, de igazán egzotikus élményekre vágyik, érdemes Krabit választania a thaiföldi nyaralás célpontjaként.

Budapestről akár egyetlen dohai átszállással megközelíthető a thaiföldi Krabi, köszönhetően a Qatar Airways nemrégiben elindult járatainak. Az új Doha – Krabi járat ideális lehet azoknak, akik már jártak Bangkokban, vagy Phuketen, és inkább kényelmesen, közvetlenül szeretnének a nyaralás helyszínére eljutni, helyi transzfer, vagy helyi légitársaság járatának igénybe vétele nélkül. Ezzel némi időt, pénzt, és energiát is lehet spórolni.

Krabi Airport, (Fotók: AIRportal.hu)

Krabi reptere kicsi, főleg a thaiföldi, és egyéb ázsiai diszkont légitársaságok gépei dominálják a forgalmat. Ezekkel könnyedén, és nem utolsó sorban olcsón el lehet jutni akár Bangkokba, akár az ország, vagy a térség más városaiba, például az északon fekvő Chiang Maiba is.

A repülőtérről körülbelül fél órás transzferrel érhető el Krabi népszerű tengerpartja és nyaralóközpontja, Ao Nang. A meredek domboldalakra épült szállodákból, mint amilyen a Cliff Beach Resort is, pazar kilátás nyílik a buja növényzettel borított mészkőszirtekre, valamint az Andamán-tengerre.

Krabin minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz (teleléshez) szükséges, fehér homokos strand, pazar panorámával rendelkező szállodák, feszített víztükrű medencék. Ao Nang tengerpartra merőleges főutcáján, valamint a tengerparti sétányon számtalan bár, étterem, ajándékbolt, valamint masszázsszalon csalogatja a turistákat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ao Nang azért is barátibb hely, mert Krabi üdülőövezetét kevésbé lepte el a tömegturizmus, ezért kevesebb bárból ordít a hangos zene, esténként kevesebb a bódult turista, és az utcai prostitúció sem jellemző, vagy szembetűnő oly mértékben, mint más helyeken.

Krabi és környéke azonban egy tipikus strandolós nyaralásnál messze több lehetőséget rejt.

Számos hotel kínál például lehetőséget arra, hogy az utazók közelebbről is megismerkedjenek a thai gasztronómia alapjaival, a felhasznált fűszerekkel, gyökerekkel és a thai curry elkészítésével. Az Ao Nang Phu Pi Maan Resortban például akár a hotel séfjével együtt is főzhetünk, aki olyan konyhai trükkökre is megtanít, amit a mindennapokban használhatunk.

Az adrenalinban dús élményekre vágyók számára kihagyhatatlan hely az Ao Nang Fiore Zip Line, ahol az esőerdőben kiépített kötélpályán száguldozhatunk, amely egyébként Thaiföld egyik legjobb, de ugyanakkor legbiztonságosabb ilyen helyszíne.

Kalandozás a szigetvilágban

Akár egy egyhetes nyaralás során is mindenképpen érdemes egy napot szánni arra, hogy ellátogassunk néhány közeli szigetre. A Krabi tartományhoz tartozó Phi Phi szigetén forgatták például “A part” című filmet, amelynek következtében oly mértékben ellepték a turisták, hogy sajnos le is kellett zárni. A jó hír viszont, hogy hasonlóan csodálatos szigetekből, lagúnákból még jó néhány van Krabi közelében, ahová korlátozások nélkül, könnyen és gyorsan el lehet jutni.

A speedboat-túrák egy Ao Nanghoz közeli kikötőből indulnak, a bő fél napos, vagy egész napos programmal akár 3-4 szigetet is bejárhatunk. A legtöbb túra ebédet is tartalmaz valamelyik szigeten, és a hajókon hűtött palackos víz áll a vendégek rendelkezésére.

A speedboat önmagában nagy élmény, és az út során gyönyörködhetünk Krabi távolodó tengerpartjaiban és szikláiban, majd a szigetek, szigetcsoportok közelében a tengerből kimagasló hatalmas mészkő-képződményekben.

A szigeteken ‘kötelező program’ a strandolás, valamint a sznorkelezés (ehhez biztosítanak eszközt a vendéglátók), de a tengerben akár szabad szemmel is látható a színes halak gazdag élővilága.

A szigeteken – például Hong Islanden – akár kényelmes, 15-20 perces sétát is tehetünk a dzsungelben kitaposott ösvényeken, meredek sziklafalak mentén, a cunami esetén követendő menekülési útvonalon. A sportosabb, bevállalósabb turisták választhatnak olyan programot is, amelynek része a sziklamászás, vagy tengeri kajakozás is.

A szigetek legtöbbje nemzeti parkhoz tartozik, így a vendéglátók külön felhívják az ide látogatók figyelmét, hogy vigyázzanak a környezetre. A tengerpartra kisodort koralldarabokat sem lehet magunkkal vinni.

Ne hagyd ki életed egyik legszebb naplementéjét!

Egy másik, délutáni-esti program lehet a naplementés hajóút. A LiveLife Cruise nagyobb, körülbelül 50-80 személyes hajói a délutáni órákban indulnak Ao Nang tengeri kikötőjéből és célba veszik többek közt a jellegzetes formájú Csirke-szigetet. A hajóút több helyszínt érint, érdemes fürdőruhát is magunkkal vinni, mert az egyik sziget közelében meg lehet mártózni a tengerben.

A hajó naplementekor indul vissza Krabi partjai felé, a naplementét a szigetektől egyre távolodva csodálhatjuk, miközben a személyzet felszolgálja a hajó fedélzetén a frissen grillezett nyársakat.

Krabi közelében több hőforrás is található. Ezek közül a leghíresebb az Emerald Pool, ahol az őserdő közepén kristálytiszta meleg vizes tavakban, vízesések alatt fürödhetünk. Hasonló élményt kínál a Wareerak Hot Spring and Spa is, ahol exkluzív környezetben, különböző hőmérsékletű medencékben lehet megmártózni, mindeközben pedig a hagyományos thai masszázs technikáival frissítik fel a vendégek nyak-, váll- és hátizmait.

Krabi egyébként is varázslatos világához rengeteget hozzátesz a thai emberek messze földön híres vendégszeretete, amely az utazás szinte minden percében érezhető.

A helyi idegenforgalmi szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egyre népszerűbb Krabit olyannak őrizzék meg, amilyen most. Ezért számos környezetvédelmi intézkedést tettek, sőt, az idén nyílik egy kifejezetten természetközeli szálloda, az Anana Ecological Resort is. A vezetője, a német-ausztrál Wolfgang Grimm a vendégeket is be kívánja vonni a környezet megőrzésébe, a nyaralás alkalmával szeretnék az utazók szemléletét is formálni, amelynek révén otthon is másként tekintenek majd a környezetre.

Ha egy élménydús, egzotikus utazásra vágysz, főleg ha már korábban jártál Phuketen, ne gondolkozz, a következő célpont Krabi legyen. Nem fogsz csalódni!

Köszönjük a Qatar Airways és a Thaiturizmus.hu segítségét a cikk elkészítéséhez!