Február 20-ig várja a jelentkezőket a HungaroControl a 2021-ben induló repüléstájékoztató tanfolyamára. A képzésre már 18 éves kortól jelentkezhetnek az érettségivel és középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezők.

A repüléstájékoztatók azok a szakemberek, akik a földtől számított 9500 láb, azaz nagyjából 2900 méteres magasságig, a látás szerinti repülési szabályok (VFR – Visual Flight Rules) alapján közlekedő kisgépeket segítik.

Az úgynevezett nem ellenőrzött légtérben repülő oktató-, sport- és magánrepülőgépek, a mentőszolgálat, a rendőrség és a katonaság helikopterei is a repüléstájékoztatóktól kapják meg a legfontosabb tudnivalókat.

A körzeti repüléstájékoztató szolgálat (FIC – Flight Information Center) munkatársai ugyanabban a munkateremben dolgoznak, mint a légi forgalmi irányítók, ugyanúgy radarképernyőn kísérik figyelemmel a gépek helyzetét és útvonalát.

A tanfolyamra történő jelentkezéshez nem szükséges előképzettség, mindössze egy államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga, középfokú iskolai végzettség, illetve további feltétel a betöltött 18. életév.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kiválasztás a készségeket mérő FEAST I és FEAST II tesztekkel veszi kezdetét, majd következik a repülőorvosi vizsgálat, végül pedig egy csoportos kiválasztási nap. A csoportos kiválasztási napra azok a jelöltek kapnak meghívást, akik az előbb említett FEAST teszteken a legjobb eredményt érik el. Az idáig eljutó jelöltek interjún, illetve csoportos és szimulációs feladatokon vesznek részt.

Fotó: AIRportal.hu

A repüléstájékoztató szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges tudást az egyéves képzésen szerezhetik meg a jelentkezők, amelynek költségeit a HungaroControl állja. A hallgatók már a képzés alatt is munkaviszonyban állnak a társasággal, ennek megfelelően alapfizetést és cafeteria-t kapnak. A tanfolyam sikeres elvégzése, valamint a szakszolgálati engedély megszerzése után pedig meg is kezdhetik az önálló munkát.

Ezt a lehetőséget neked találták ki, ha gyorsan hozol jó döntéseket, rugalmasan és hatékonyan kezeled a váratlan helyzeteket, képes vagy az adott szabályrendszeren belül önállóan megoldani a problémákat, illetve jól tudsz kommunikálni mind magyarul, mind pedig angolul.

A repüléstájékoztató hivatás szépségeiről és kihívásairól korábbi interjúnkban is olvashatsz. A jelentkezéssel, valamint a repüléstájékoztatók kiválasztásával és képzésével kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre Szépvölgyi-Perger Viktória, a HungaroControl HR munkatársa válaszolt korábbi interjúnkban, és a HungaroControl Podcast legújabb adásában:

Legyél te is a jövő repüléstájékoztatója,

jelentkezz 2021. február 20-ig a 

HungaroControl karrieroldalán!