A volt Forma 1-es bajnok, Niki Lauda nyerte az általa alapított osztrák légitársaság, a Niki átvételéért folyó versenyt a cég csődbiztosainak kedd reggeli közlése szerint.

Lauda a British Airwayst, az Iberiát és a Vuelinget irányító IAG-t gyakorlatilag az utolsó utáni pillanatban ejtette ki a nyeregből, így az ilyenkor szükséges jogi procedúrát követően (vissza)veheti az egykor általa alapított, volt Air Berlin leányvállalatot.

Fotó: AIRportal.hu

Mint ismert a Niki németországi csődeljárásában az IAG már befutónak számított és a csődbiztosok meg is állapodtak a holdinggal a cég átvételéről, azonban ezt követően, január elején a fizetésképtelenségi eljárást Németországból egy osztrák bírósághoz helyezték át, amely más helyzetet teremtett.

Amint arról beszámoltunk, az IAG mellett újra ringbe szállt a cégért a Ryanair és Niki Lauda  (Laudamotion GmbH) is.

A légitársaság hitelezői hétfőn kezdődött, de kedd hajnalig tartó egyeztetésükön végül Lauda ajánlatát fogadták el – a Reuters értesülése szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az osztrák és német csődbiztosok közös közleménye nem árult el részleteket a nyertes ajánlat feltételeiről.

Az IAG a korábbi eljárás során 20 millió eurót fizetett volna a légitársaságért és 16,5 millió kölcsönt adott volna a cég újraindítására, melyet a Vueling low-cost leánycégbe olvasztottak volna be. Utóbb az IAG kilátásba helyezte azt is, hogy a LEVEL low-cost cége hosszú távú diszkont járatokat indtana a bécsi repülőtérről.