Jeles eseménnyel nyitotta az új évet a Bombardier Aerospace csapata: január 3-án sikeresen végrehajtotta szűzrepülését a kanadai vállalat regionális gépcsaládjának második prototípusa. A FTV-2 jelzésű példány bő három hónappal követte “elsőszülött” testvérét, mely szeptemberben emelkedett el először az anyaföldtől.

A pénteki napon tiszta ég fogadta a kanadai Mirabel városa mellett található tesztközpontba kilátogatókat és a meghívottakat, valamint az Andris ‘Andy’ Litavniks tesztpilóta által vezetett berepülőcsapatot. Az FTV-2 (Flight Test Vehicle 2) névre hallgató második prototípus bő kétórás szűzrepülése sikerrel zajlott, a szárnyalás során 13 000 lábas (3962 méteres) magasságot és 333 km/h-s (180 csomós) sebességet értek el vele. A pilóták eseménytelen első repülésnek titulálták a levegőben töltött időt.


A CSeries típuscsalád berepülési programját 5 prototípus végzi el, melynek során összesen 2500 repült órányi tesztprogramot kell majd teljesíteniük.

Amennyiben a berepülési program rendben halad, a típus első sorozatgyártású példányai a tervek szerint 2014-ben állhatnak szolgálatba. A CS100-as első üzemeltetője a kanadai Porter Airlines lesz, mely összesen 12 darabot rendelt a CSeriesből. A gépek várhatóan Vancouverbe, valamint Los Angelesbe fognak repülni a kanadai fővárosból.


Bombardier-videó az FTV2 első repüléséről. (Forrás: Bombardier Aerospace YouTube Csatorna)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!