Véget ért Csehországban a többek közt magyar részvétellel is zajlott Ample Strike 2019 nemzetközi hadgyakorlat.

Az összhaderőnemi, közel egy hónapos, augusztus 29-től szeptember 20-ig tartó gyakorlatot 2014 óta hagyományosan minden évben több nemzet légierejének részvételével tartják a csehországi Namest légibázisán.

Idén a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépei mellett először az Oroszországban nagyjavított és korszerűsített Mil Mi-24 harci helikopterek is részt vettek a gyakorlaton.

Forrás: honvedelem.hu

A szolnoki Főnix zászlóalj gépei idén már másodszor látogattak el az ország déli részén található cseh bázisra, mint arról beszámoltunk, májusban az EDA Dark Blade 2019 gyakorlaton fordultak meg itt, a Rubik zászlóalj Mi-17-eseivel közösen.

A honvedelem.hu beszámolója szerint az Ample Strike gyakorlat idén a szokottnál kisebb volumenű volt, csupán hat ország alakulatai kaptak meghívást, szigorú, részben nem hivatalos feltételek mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szervezők minden résztvevő számára elvárásként támasztották, hogy a legmagasabb fokú képzettséggel rendelkező előretolt harctéri repülésirányító (JTAC) csoportok mellett közvetlen légitámogatásban (Close Air Support, CAS) jártas hajózó személyzeteket is delegáljanak, repülőeszközeikkel együtt.

A gyakorlat fókuszában a JTAC és a pilóták közötti együttműködés tökéletesítése, a célravezetés technikáinak magas fokú elsajátítása és begyakorlása állt, nemzetközi környezetben.

Ezt összetett, minden szempontból megkomponált harcászati helyzetekben sajátíthatta el a szakirányú végzettséggel rendelkező személyi állomány, minden pillanatban a munkájukat utólag kiértékelő instruktorok felügyelete mellett.

Forrás: honvedelem.hu

A magyarok által is biztosított helikopteres és vadászgépes harcászati formák mellett az Ample Strike-on szerepet kapott az angliai Fairford légibázisára ideiglenesen áttelepült, az Egyesült Államok légierejének (USAF) kötelékébe tartozó egyik Boeing B-52H Stratofortess stratégiai bombázó is.

A gép hatékony üzemelését egy Pardubice repülőterére települt Boeing KC-135 Stratotanker légi utántöltő segítette. Ezen felül az USAF egy MQ-9 Reaper csapásmérő drónt is delegált a gyakorlatra.

A résztvevő katonák közösen két lőtéri környezetben: hagyományos nyílt helyszínen, és beépített területen végeztek éles fegyverekkel rávezetési és megsemmisítési gyakorlatot. Ezen felül kizárólag a JTAC-ek lehetőséget kaptak szimulátoros gyakorlásra is.

A kihívásokkal teli feladatokat a beszámolók szerint minden nemzet katonái sikerrel teljesítették.